x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Creme pentru copii

Creme pentru copii

de Georgeta Licsandru    |    14 Mar 2006   •   00:00
Creme pentru copii
COSMETICA
Copiii au pielea mai sensibila decat adultii, de aceea sapunurile, sampoanele, cremele sau uleiul de corp folosite pentru ei trebuie sa fie altele decat cele destinate adultilor. Cei mai sensibili sunt copiii cu dermatita atopica. Ei au un teren alergic innascut si nu tolereaza orice produs cosmetic. Colorantii, conservantii, parfumurile care se gasesc in sapunuri, in sampoane pot determina manifestari alergice cutanate (mancarimi, iritatii) in cazul copiilor cu dermatita atopica. Norocul acestor copii este ca terenul alergic dispare pe masura ce cresc si doar o parte dintre ei devin adulti alergici.

Pentru a evita neplacerile, mamele trebuie sa aleaga produse hipoalergenice, speciale pentru copii. Cremele hipoalergenice pentru copii hranesc si protejeaza pielea, previn iritatiile, pentru ca au in compozitie substante 100% naturale (miere, ceara de albine, ulei de masline, vitamine). Copiilor care au o piele mai uscata si cu tendinta de a reactiona prin iritatii sau alergii la diferite substante din sapunuri li se recomanda emulsiile emoliente pentru apa de baie.

Fara coloranti sau conservanti

"Uleiurile de corp si cremele pentru copii trebuie sa fie cat mai hidratante, fara coloranti, conservanti sau parfumuri. O crema nepotrivita pentru pielea copilului poate provoca asa-numita urticarie de contact. Substanta respectiva se absoarbe prin piele foarte repede, ajunge in sange si determina urticaria. Asemenea reactii pot aparea chiar si atunci cand copilul este imbracat cu haine care nu au fost bine limpezite. Odata reactia aparuta se apeleaza la produse pe baza de corticoizi. Este vorba despre aceleasi produse farmaceutice pe care le folosim si in cazul adultilor, numai ca la copii doza si durata de tratament sunt mai mici", precizeaza dr. Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Colentina.

SCUTECE. La nou-nascuti este frecventa dermatita de scutece. Pampersul care i se pune copilului are un strat care nu permite aerisirea zonei. "Ureea din urina, invelisul scutecului favorizeaza aparitia dermatitei de scutece. In aceasta situatie este recomandata inlocuirea pampersului cu un scutec din bumbac. Apoi, zona iritata se spala cu apa si sapun si se limpezeste cu un amestec de apa si bicarbonat de sodiu", ne sfatuieste dr. Carmen Curea.

DERMATITA. In cazul dermatitei atopice, accentul se pune pe controlul bolii si nu pe tratament. Mamele trebuie sa stie cum sa previna aparitia reactiilor cutanate la copii: evitarea hainelor din fibre articiale si lana, evitarea detergentilor si sapunurilor care contin conservanti, coloranti.
×
Subiecte în articol: copii