x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Creşte numărul cancerelor care pot fi declanşate de microorganisme

Creşte numărul cancerelor care pot fi declanşate de microorganisme

de Magda Marincovici    |    23 Oct 2011   •   21:00
Creşte numărul cancerelor care pot fi declanşate de microorganisme

Cercetatorii nord-americani aduc dovezi potrivit carora exista o legatura surprinzatoare intre cancerul de colon si de rect si o bacterie. Acest subiect, tratat intr-un amplu articol publicat saptamana trecuta in Le Figaro, deschide calea unor noi tratamente.

Fusobacterium. Este numele unei bac­terii care in mod obisnuit se afla in tubul digestiv. Iata insa ca aceasta bac­terie a fost descoperita intr-un nu­mar foarte mare la persoanele cu can­cer de colon. Este o informatie care da apa la moara ipotezei privi­toa­re la originea infectioasa a cance­re­lor de colon si de rect. Se stie ca vi­ru­surile sunt implicate in unele procese tumorale. De exemplu, HPV (pa­pillomavirusurile) sunt responsabile de cancerele de col uterin si virusurile hepatitei B si C sunt implicate in can­ce­rul ficatului. De asemenea, a fost iden­tificata o bacterie (Helicobacter py­lori) care are legatura directa cu pro­cesul de formare a cancerului sto­macului. Si lista ar putea continua.

Potrivit studiilor publicate recent in revista de specialitate Genome Re­search, fusobacterium, o bacterie pe care de regula o gasim in tubul digestiv, este in mod ciudat extrem de pre­zen­ta in unele cancere ale colonului. Echipa coordonata de Matthew Me­yerson de la Universitatea Harvard (SUA) a analizat genomul pre­zent in carcinoamele din colon. "Re­zul­tatele demonstreaza o asociere in­tre fusobacterium si cancerul de co­lon, fiind posibil ca bacteria sa fie un motor in cancerogeneza, explica doc­torul Aleksandar Kostic (Harvard), principalul autor al studiului pu­blicat in Genome Research. Doctorul Aleksandar Kostic nu exclude ca fusobacterium sa se acumuleze dupa formarea tumorii. Mai trebuie spus ca la aceeasi concluzie au ajuns si cercetatorii canadieni care au identificat fusobacterium in esantioane congelate din tumori ale colonului.

Profesorul Jean-Philippe Merlio, se­ful serviciului de biologie a tumori­lor de la CHU din Bordeaux, invita la pr­udenta. "A izola bacteria in tu­moa­re este o conditie necesara, dar insufi­cienta", propune profesorul Merlio. Pentru a demonstra rolul cauzal al acestei bacterii in aparitia cancerului de colon, evident ar trebui facut un ex­periment pe animale de laborator. Opiniile specialistilor sunt impartite. Dar chiar si asa, des­co­perirea echi­pe­lor americane privitoare la bacteria care contribuie la dezvoltarea cance­ru­lui, impune, in opinia doctorului Fran­cois Ghirin­ghelli, oncolog si di­rec­torul de cer­cetare al Inserm din Fran­ta, o precizare mai clara in pri­vin­ta influentei pe care o are chi­mio­terapia asupra florei intestinale.

Pana acum, la acest studiu apartinand cercetatorilor nord-ame­ricani, dieta, factorii nocivi din me­diul ambiant, fumatul, bolile cronice ale colonului, ereditatea erau consi­de­rati principalii factori de risc pentru cancerul de colon si rect.

×
Subiecte în articol: cancer colon