x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum poți să tratezi nocturia - nevoia de a merge la toaletă de mai multe ori pe noapte 

Cum poți să tratezi nocturia - nevoia de a merge la toaletă de mai multe ori pe noapte 

23 Apr 2017   •   21:10
Cum poți să tratezi nocturia - nevoia de a merge la toaletă de mai multe ori pe noapte 
Sursa foto: SasinParaksa/Getty Images/iStockphoto

Dacă ești una dintre persoanele care se trezesc de mai multe ori în timpul nopții, pentru a urina, este posibil să suferi de o afecțiune numită nocturie. Aceasta se manifestă prin nevoia constantă de a urina, în special în timpul nopții. Persoanele care suferă de această afecțiune nu au o problemă cu urina în timpul zilei, însă se vor trezi de cel puțin două ori noaptea, pentru a merge la toaletă. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul lor produce o cantitate mai mare de urină în timpul somnului. 


Cauzele acestei afecțiuni sunt variate și pot pleca de la stilul de viață, până la anumite alte afecțiuni medicale, precum infecțiile urinare sau ale vezicii, obezi­tate, diabet, boli ale rinichilor, hipercalcemia (prea mult calciu în sânge) sau chiar anumite tipuri de cancer. Și sarcina sau menopauza pot fi asociate cu nocturia. 


Ce să eviți la cină 


Mulți medici urologi recomandă reducerea consumului de alcool și cafea peste zi, dacă vrei să scapi de nocturie. Chiar dacă aceste substanțe nu cauzează efectiv afecțiunea, ambele sunt diuretice și o amplifică. De asemenea, este recomandat ca, dacă suferi d e n o c t u r i e , să bei foart e puține lichide după ora șase seara, până la culcare. Atenție și la alimentele care sunt bogate în lichide, pentru că și ele pot cauza producția sporită de urină. Încearcă să nu mănânci seara pepene, castravete, supe sau ciorbe, citrice, mâncăruri condi­mentate sau ciocolată. Poți încerca să ții un jurnal alimentar în care să notezi alimentele pe care le-ai mâncat peste zi. Astfel vei putea observa dacă există alimente care îți influen­țează producția nocturnă de urină. 


O altă metodă recoman­dată este antrenarea vezicii, pentru a amâna urinarea cu 2 până la 4 ore. În timp, acest procedeu poate duce la rezultate bune, dar este recomandat ca el să fie făcut după sfătuirea cu un medic. 
Nocturia poate fi tratată, după ce diagnosticul a fost pus exact și cauza a fost identificată. Dacă este cauzată de o infecție din corp, atunci trata­mentul cu antibio­tice poate înlătura și nevoia de a urina în timpul nopții. Alte medi­camente care pot fi prescrise de medic sunt anti-diureti­cele, însă este important să nu le iei fără o consultație medicală, în prealabil. 

×