x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să dormim mai bine în timpul caniculei. Ce spun specialiștii

Cum să dormim mai bine în timpul caniculei. Ce spun specialiștii

de Maria Coman    |    17 Aug 2021   •   13:39
Cum să dormim mai bine în timpul caniculei. Ce spun specialiștii

Lunile din vara aceasta sunt considerate cele mai calde de când au început măsurătorile meteorologice, iar viața fiecăruia dintre noi este evident afectată. Și nu doar perioada în care trebuie să facem diversele activități zilnice, ci și somnul poate să fie unul mai dificil.  Nu e suficient să dormim un anumit număr de ore, ci este importantă și calitatea somnului. Sunt câteva semne care ne spun că aceasta n-a fost foarte bună, asta dacă nu folosim deja aplicații de monitorizare: ne simțim obosiți și nu ne putem concentra pe parcursul zilei, avem ochii roșii și ne ustură, ne simțim mai stresați și mai iritabili decât de obicei, avem nevoie de peste 30 de minute pentru a adormi în fiecare seară, ne trezim noaptea, uneori mai mult decât o singură dată și ne este dificil să adormim la loc. Un alt semn că nu am dormit bine este că ne amintim visele. Pe scurt, cu cât mai puțin ne amintim ce am visat, cu atât mai bun ne-a fost somnul de noapte. De-a lungul somnului trecem prin mai multe etape, una dintre ele fiind cea în care procesăm amintirile, atunci când visăm. În această etapă tensiunea arterială și pulsul cresc, iar în general, cu cât mai mult timp petrecem în această etapă, cu atât mai puțin timp avem pentru etapele mai odihnitoare ale somnului, ceea ce ne face să ne simțim mai obosiți. 


 

Există câteva lucruri pe care le putem face ca să mai îmbunătățim calitatea somnului, în special în această perioadă caniculară. 

  1. Reducerea temperaturii corpului și în camera în care dormim 

Temperatura camerei și temperatura corpului au un impact semnificativ asupra somnului. Până intrăm în etapa somnului adânc, temperatura corpului ar trebui să coboare cu două sau chiar trei grade. Dacă temperatura rămâne prea ridicată, creierului îi este greu să spună dacă este treaz sau doarme, ceea ce poate afecta calitatea somnului. În încăpere, temperaturile recomandate ar trebui să nu depășească 18 grade Celsius, spun specialiștii, iar în această perioadă se întâmplă, din păcate, să ajungă și la 30. Atunci când ne pregătim să ne culcăm, corpul produce melatonină, un hormon care produce scăderea naturală a temperaturii corpului până la cea necesară somnului. Dacă temperatura ambientală este prea ridicată, e posibil să avem nevoie de mai mult timp ca să putem să adormim, explică terapeutul  Christabel Majendie. De aceea, de altfel, oamenii dorm mai mult iarna, când nopțile sunt mai lungi și mai reci, pentru că pentru corp e mai simplu să atingă temperatura confortabilă somnului. Dacă nu suportăm aerul condiționat pornit peste noapte, putem răcori camera înainte de culcare și va rămâne așa pe o perioadă de timp. Putem, de asemenea, să punem perdele închise la culoare și să nu permitem căldurii să intre nici peste zi, așa urmând să fie mai ușor să răcorim dormitorul seara. Un duș fierbinte sau o baie fierbinte pot să ajute și ele. 


 

  1. Ar trebui să schimbăm filtrele de aer condiționat și de la încălzire în mod regulat, pentru că în perioada aceasta sunt mult mai expuse și mai folosite decât de obicei, cu atât mai mult dacă locuiți în zone cu niveluri ridicate de poluare. În filtrele respective se adună o mulțime de bacterii și alergeni care produc diverse probleme de sănătate și care evident pot să aibă un impact și asupra somnului. Specialiștii spun că un aparat de aer condiționat care funcționează doar în lunile de vară și e folosit doar pentru răcirea casei ar trebui curățat o singură dată pe an. Dacă funcționează pe tot parcursul anului și pentru răcire, și pentru încălzire, ar trebui curățat de două ori pe an. Iar în cazul în care locuim într-o zonă cu mult praf sau în care se construiește mult, atunci cel mai bine ar fi ca verificările și curățările să fie făcute trimestrial. 

  2. E important să luăm în calcul achiziționarea și montarea unor sisteme de purificare a aerului pentru locuințe sau măcar pentru dormitor, pentru că asta poate să ajute semnificativ la creșterea calității somnului. 

  3. Căldura și poluarea pot să ducă și la creșterea stresului, iar un nivel crescut de cortizol, hormon al stresului, poate să aibă drept consecință un somn mai prost decât în mod normal. Stresul poate să ducă și la insomnii, insomniile pot duce la stres și e un cerc vicios din care e dificil să ieșim. O variantă propusă de medici este aceea de a păstra patul doar pentru somn. Mai exact,  dacă ne simțim îngrijorați sau ne trezim brusc din somn cu astfel de stări, nu ne așezăm la loc la somn, ci e bine să ne ridicăm din pat și să încercăm să controlăm emoțiile în altă parte. E important să asociem patul cu locul în care ne odihnim, nu cu stări negative. 

  4. Dormiți pe jos. Pe modelul paturilor japoneze, puse direct pe podea. Temperaturile sunt un pic mai scăzute, așa că puteți pune salteaua pe jos, mai ales că acum avem o mulțime de opțiuni de design care să ne permită să facem acest lucru. De asemenea, e important ca lenjeria de pat să fie din fibre naturale, ca să nu rețină căldura. 

De asemenea, trebuie să ținem cont de rutina obișnuită de somn, să nu bem cafea sau alcool, cu atât mai puțin în apropierea orei de culcare.

×
Subiecte în articol: canicula