x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Curmale uscate pentru schiori

Curmale uscate pentru schiori

de Andrada Floria    |    06 Dec 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Glucide, fibre, substante active, vitamine din grupa B, minerale. Toate adunate in curmale. De aceea ele sunt fructele cu cele mai mari beneficii pentru sanatatea persoanelor care fac sport. Medicii recomanda curmale uscate mai ales sportivilor care fac efort fizic prelungit, cum ar fi schiorii, biciclistii, alpinistii, sau chiar celor care practica drumetii montane.

Principala caracteristica a acestor fructe pentru care au fost numite "aliatele" schiorilor este cea de supliment energetic de calitate, ce ajuta la refacerea echilibrului organismului. Specialistii spun ca 100 de grame de curmale uscate (intre 12 si 16 fructe, in functie de marime) aduc organismului aproximativ 287 de kilocalorii - 1.200 de kiloJoules. Din acest punct de vedere, curmalele se situeaza la acelasi nivel cu alte fructe uscate, cum ar fi stafidele si caisele uscate. 96% din valoarea energetica a curmalelor provine din glucide. Or, se stie ca pentru muschi, glucidele reprezinta combustibilul ideal.

Curmalele au aproape toate vitaminele din grupa B: B2, B3, B5 si B6, necesare metabolismului glucidic. De altfel, medicii sunt de parere ca, din pacate, lipidele sunt cele care ocupa cele mai importante locuri in alimentatia zilnica a oamenilor, in detrimentul glucidelor. Astfel, lipidele reprezinta aproximativ 40% din aportul energetic total, desi ar fi recomandat sa ocupe doar 30%-35%, in timp ce, tot din dieta zilnica, se asimileaza doar 42-45 de procente de glucide, in loc de 50%-55%.

Minerale

Curmalele reprezinta o sursa importanta de minerale. Ele contin potasiu (peste 670 mg la 100 g de fructe), calciu (62 mg), magneziu (58 mg) si fier (3 mg), dar si cantitatile de cupru, zinc si mangan.

Curmalele uscate contin in medie doar 15%-20% apa, in timp ce fructele proaspete au intre 65% si 70%.

Deoarece curmalele proaspete sunt perisabile, avand termen de valabilitate limitat, sunt indicate cele uscate.

Fibre alimentare

Curmalele completeaza aportul zilnic de fibre, care, dupa precizarile medicilor, sunt deficitare in dieta noastra zilnica. Asadar, o portie de 50 g de curmale furnizeaza 3,5 g de fibre, ceea ce inseamna circa 12%-15% din cantitatea de fibre recomandate pentru o zi.

Fibrele din componenta acestor fructe sunt insolubile, usor tolerate de organism si sunt indicate persoanelor cu afectiuni ale stomacului.

Curmalele pot fi incluse in dieta zilnica fie ca masa principala, fie ca desert.
×
Subiecte în articol: uscate curmalele