x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Dacă mă fac bine, îmi doresc să-i ajut pe cei care sunt în situaţia mea"

"Dacă mă fac bine, îmi doresc să-i ajut pe cei care sunt în situaţia mea"

de Irina Munteanu    |    12 Noi 2010   •   00:00
"Dacă mă fac bine, îmi doresc să-i ajut pe cei care sunt în situaţia mea"

Anca Ionel nu are decât 20 de ani. E studentă în anul al doilea la Facultatea de business a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj. Până anul acesta, viaţa ei a fost cea a unei tinere sănătoase, care, visa să lucreze, la terminarea studiilor, în marketing sau management. Însă în noaptea de 21 martie a avut o hemoragie internă şi a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj. "Venisem de la cursuri şi mă simţeam foarte obosită. M-am culcat şi, peste noapte, am început să vomit sânge", spune Anca.

I s-a făcut o endoscopie şi i s-a spus că are nevoie de ligaturi ale varicelor esofagiene. "Aveam dureri de cap insuportabile. Până în acea zi, nu am avut nici un semn al bolii, în afară de oboseala cumplită, dar mă gândeam că altele sunt motivele, nu ciroza hepatică, aşa cum am aflat de la medici", îşi aminteşte Anca. Medicii din Cluj au trimis-o la Bucureşti, la Fundeni, pentru investigaţii mai amănunţite. A stat internată o săptămână, în aprilie, şi, în urma analizelor a aflat că nu are virus hepatic, iar diagnosticul pe care l-a primit a fost "ciroză hepatică criptogenică minim decompensată". "Cauza bolii nu se ştie nici acum. Am început un tratament şi un regim alimentar strict. Am voie să mănânc anumite legume şi fructe, nu am voie grăsimi, sare, prăjeli, zahăr, dulciuri. Produsele pe care le consum nu trebuie să conţină conservanţi. În octombrie am fost la Bucureşti, la un control, şi medicii au constatat că tratamentul nu a stopat boala. Mi-au spus că am nevoie de transplant hepatic."

Anca a făcut un dosar pe care urmează să-l trimită la Ministerul Sănătăţii, pentru a obţine decontarea operaţiei care trebuie să fie făcută în străinătate. "Singura ei şansă este un transplant în străinătate şi pentru acesta avem nevoie de 100.000 euro. Pentru a strânge suma aceasta facem apel la oamenii cu suflet care ne pot ajuta", spune într-o scrisoare pe care ne-a trimis-o la redacţie mătuşa Ancăi, Alina Ionel.
Pentru că nu vrea să se lase pradă gândurilor negre, Anca nu a rămas acasă, în satul Brăteni, comuna Dobârceni, din Botoşani şi a decis să vină în Cluj şi să-şi continue studiile. După cursuri, stă în cameră şi se odihneşte, în loc să iasă şi să se distreze cu prietenii.

"Dacă mă fac bine, îmi doresc să-i ajut pe cei care sunt în situaţia mea. Financiar nu aş avea cum, dar aş putea să lucrez într-o fundaţie care se ocupă de cei asemenea mie", spune Anca. Veniturile lunare ale familiei Ancăi ajung doar pentru a le asigura ei şi fratelui ei, care este elev la liceu, în Botoşani, banii de chirie şi mâncare. Cei care vor să o ajute pe Anca, pot depune bani în conturile deschise pe numele ei:
BCR-LEI:
RO73RNCB0298115353290001 (Unitatea Mănăştur)
BRD-EURO:
RO51BRDE130SV08167351300 (Agenţia Mănăştur).

×
Subiecte în articol: pagina de suflete