aŞlapii ar putea transporta până la 18.000 de bacterii, gata să se instaleze în răni şi călcâie crăpate. Cei aflaţi în vacanţă, care poartă astfel de papuci, riscă să se îmbolnăvească, arată experţi în sănătate, care trag un semnal de alarmă în privinţa acestui tip de încălţăminte.
În afară de potenţialul accidentogen (se apreciază că există circa 1,4 milioane de accidente de maşină pe an, produse de şoferi care poartă şlapi, scrie Le Point), papucii ar purta mii de bacterii ultrarezistente. Conform unui studiu extrem de serios realizat de cercetători de la Universitatea din Miami (Florida, SUA) şi preluat marţi de 20minutes.fr, ele ar fi gata să invadeze rănile şi călcâiele uscate de vară şi de frecarea cu tălpile de plastic. Cercetătorii au dovedit şi că şlapii purtaţi într-o toaletă publică ies cu 13.900 de bacterii suplimentare (printre care mortalul stafilococ, E.Coli sau bacterii fecale). Nu întâmplător expertul new-yorkez în microbi dr Philip M. Tierno afirmă că şlapii 'ar putea dăuna sănătăţii şi chiar ucide'.
Ei ar avea şi un efect nefast asupra articulaţiilor plantare. Dr Tariq Khan afirmă într-un interviu în Daily Mail că purtatul şlapilor necesită 'o contracţie a degetelor mari la fiecare pas, contrar fiziologiei, care ar favoriza o deformare a lor'. Flexibilitatea lor şi absenţa susţinerii piciorului ar provoca 'o lăsare a arcadei plantare, care s-ar traduce prin dureri la călcâi şi la arcadă, care ar fi prea solicitată'.
Aceşti papuci nu trebuie totuşi aruncaţi, arată specialiştii, care recomandă conducătorilor auto să nu stea la volan în şlapi şi oamenilor în general să facă doar drumuri scurte încălţaţi astfel şi să îi schimbe în fiecare an, încheie 20minutes.fr. agerpres.ro