LA DENTIST
|
Intrebari frecvente al pacientilor
"A-ti fi frica de stomatolog" poate insemna lucruri diferite pentru oameni diferiti. Ti-ar fi de mare ajutor daca ti-ai clasifica de ce ti-e frica cel mai tare. Unii oameni prezinta ingrijorari specifice in legatura cu tratamentele stomatologice actuale - de exemplu, oamenilor le este frica ca vor simti durerea, iar altii urasc ideea in sine. Tuturor ne displace gandul de a pierde controlul, iar altii se tem sa fie tratati ca pe o banda rulanta. Pentru unele persoane, sunetele si mirosurile provoaca amintiri ale unor experiente neplacute din copilarie. Alte persoane se tem de relatarile pe care le-au auzit in legatura cu experientele neplacute ale altor persoane. Un numar foarte mic de pacienti simte cu adevarat frica fata de tratamentul dentar.Citește pe Antena3.ro
Exista practici specifice in tratarea pacientilor dificili?
Nu trebuie sa iti fie frica sa te informezi in legatura cu unele practici inainte de a o alege pe cea care ti se potriveste. Daca nu-ti convine ceea ce gasesti, nu-ti face o programare, insa continua sa cauti pana cand gasesti ceva asa cum iti doresti tu. S-ar putea sa fie nevoie sa calatoresti la distanta, dar va merita efortul pentru ca nu-ti va mai fi frica.
Unii oameni vor observa ca temerile lor se schimba. Dupa ce si-au gasit un medic stomatolog care le place vor continua sa-i urasca pe stomatologi in general, insa vor avea incredere totala in "propriul" lor stomatolog.
Nu am mai fost la stomatolog de multa vreme. Am nevoie de multe tratamente?
Cu ani in urma, tratamentele erau de lunga durata, dar astazi tehnologia revolutionara din clinicile stomatologice scurteaza uimitor de mult rezolvarea oricaror probleme dentare.
Este important sa faci vizite regulate la dentist nu numai pentru a supraveghea starea dintilor, ci si pentru a preveni aparitia bolilor parodontale.
O data ce dantura ta e sanatoasa, vizitele la stomatolog vor deveni simple sedinte de control si periaj dentar.
Cum sa ma duc la un medic stomatolog daca mi-e frica?
Iti poate fi de ajutor sa vezi intai despre ce e vorba inainte de a-ti face o programare. Suna la receptie, vezi care este atmosfera, poti chiar sa te deplasezi sa vezi daca doctorii stomatologi de acolo sunt binevoitori si atenti.
Ai un sentiment de incredere? Ai putea chiar sa vorbesti cu un doctor stomatolog si sa te interesezi de un tratament doar ca simplu vizitator.
Ce se intampla la prima sedinta?
Prima sedinta trebuie sa fie doar pentru consultatie. Priveste acest lucru ca pe o oportunitate pentru tine de a-l intervieva pe medicul stomatolog, secretara de la receptie sau asistenta medicului stomatolog.
Ti s-a facut o primire binevoitoare si atenta? Medicul este interesat de tine? Asistenta este o persoana intelegatoare si draguta? Daca ti-a placut ceea ce ai auzit si ceea ce ai vazut, vei dori sa iti mai faci o programare pentru o sedinta scurta de tratamente, cum ar fi: un detartraj cu ultrasunete, o plombita etc. Ingaduie-ti sa iei lucrurile in ritmul tau fara a te simti obligat sa faci ceva ce nu-ti este pe plac.
Ar trebui sa-i spun medicului stomatolog ca sunt mai agitat?
Sa te asiguri ca aceia care te vor trata stiu ca esti mai agitat, pentru ca astfel ei pot sa te ajute. Spune-i medicului ceea ce te deranjeaza in mod special in legatura cu tratamentul dentar. Daca crezi ca stii motivul, comunica-i medicului ceea ce crezi ca ti-a cauzat frica respectiva. A fost o experienta neplacuta de pe vremea cand erai copil? O recenta experienta la stomatolog? Sau este mai mult un sentiment general de ingrijorare si teama?
Mi-e frica de injectii? Ce pot face?
Multe persoane au frica de injectii pentru anestezia locala. Din nou, asigura-te ca i-ai spus dentistului ca acesta este un aspect care te deranjeaza. Exista geluri anestezice care se aplica pe gingie inainte de injectarea anesteziei, care au rolul sa amorteasca gingia. Aceste geluri amortesc gingia, astfel incat sa nu simti acul atraumatic si subtire. Gelurile au diferite arome: cirese, capsuni, piersica etc.
Care este cel mai potrivit moment al zilei pentru a face o vizita la medicul stomatolog?
Ar fi recomandat sa iti faci o programare intr-un moment in care te simti cel mai bine, intr-un moment in care nu ai alte indatoriri de care sa iti faci griji. Acorda-ti destul timp, astfel incat sa mergi la stomatolog relaxat. Graba de-a ajunge la clinica stomatologica nu va face decat sa te agite mai mult.
Pot sa iau un prieten cu mine?
Multe persoane se simt mai bine daca vin insotite de un prieten pe timpul tratamentului. Gandeste-te la ce ti s-ar potrivi cel mai bine: un prieten increzator si capabil este, de obicei, de mare ajutor.
M-am decis pentru un control, ce fac mai departe?
Sfatul medicului: trebuie sa iei lucrurile treptat. Discuta cu medicul stomatolog tratamentul propus si decide daca te simti in stare sa-l faci. Aceasta poate insemna o simpla examinare cu oglinda dentara. Daca treci peste asta te poti simti in stare sa-ti faci un detartraj. Nu trebuie sa iti fie teama sa spui ca vrei sa te opresti, continuand tratamentul in alta zi.
Ce pot face ca sa ma relaxez in timpul tratamentului?
Poti sa iti indrepti atentia de la tratament incercand sa-ti planifici fiecare zi din vacanta viitoare sau, mai simplu, sa-ti concentrezi atentia asupra muzicii din cabinet. Vei putea astfel sa te distantezi de tratamentul dentar pe masura ce muzica va estompa zgomotul turbinei.
Cum ma poate ajuta echipa de medici?
Medicul stomatolog va fi bucuros sa vorbeasca cu tine, cat si sa te asculte. Discutarea temerilor tale va conduce la
diminuarea lor. El sau ea iti va spune de ce tratament ai nevoie, de ce ai nevoie de el si cat te costa.
Ii pot spune medicului sa se opreasca daca simt nevoia?
Inainte sa incepi tratamentul pune-te de acord cu medicul asupra unui gest care sa insemne: "Opriti-va acum - am nevoie de o pauza". Este de ajuns sa ridici mana si medicul se va opri, reluand tratamentul atunci cand esti gata sa il continui. In momentul in care simti ca poti controla situatia, vei fi mai sigur pe tine.
ADIO, TEMERI! Pe masura ce iti vei cunoaste medicul stomatolog si vei avea incredere in el si in alti
membri din clinica, vei realiza ca temerile vor disparea. In tot acest timp vei castiga controlul asupra temerilor tale, iar ingrijirea dentara va ajunge un obicei normal din viata ta.
STRATEGIE. Vrei ca doctorul sau asistenta sa te ajute in timpul tratamentului? Ti-ar placea ca ei sa iti vorbeasca sau sa iti descrie exact ceea ce fac in timp ce lucreaza? Lasa-le de inteles ceea ce te-ar putea ajuta ca sa iti distraga atentia de la tratament.