x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce trebuie să mesteci chiar şi… apa

De ce trebuie să mesteci chiar şi… apa

21 Noi 2016   •   20:30
De ce trebuie să mesteci chiar şi… apa
Sursa foto: George Doyle/Getty Images

Digestia începe din gură. De aceaea este important să mesteci temeinic orice mâncare. Să mesteci şi apa. Nu e bine să aplici zicerea aceea că “se bat turcii la gura ta”. Nu e cazul să înfuleci ca un lup ce ai în farfurie şi să înghiţi pe nemestecate. Îngreunezi misiunea stomacului, îl obligi să frământe, să mărunţească el toate alimentele, să le îmbibe cu sucuri pentru o bună digestie. Chestia asta cu înfulecatul pentru a potoli foamea mestecând superficial sărăceşte de saliva utilă din cavitatea bucală bolul alimentar. În plus, studiile au arătat că te îngraşi dacă te repezi la mâncare şi o mesteci pe jumătate, dereglezi şi senzorii de saţietate, îi faci să sune mai târziu senzaţia de săturare şi atunci mănânci o cantitate mai mare de alimente, care se depun ca strat de grăsime. Pentru a nu spori burta de obez e bine să mănânci încet, chiar în dorul lelii, digestia se face complet, asimilarea este favorabilă, nu se ajunge la depunerea de kilograme. De altfel, sfaturile serioase de a slăbi recomandă şi să nu mănânci decât două treimi din mâncarea pusă regulat în farfurie. Este imperios necesar să te scoli de la masă cu senzaţia că ai mai mânca, să nu te ghiuftuieşti, să mai rămână loc în stomac. O distinsă profesoară de medicină, doctoriţa Monica Pop, care slăbise spectaculos lepădându-se acum o vreme de prea multele kilograme, inventase ca în timpul mesei o prietenă să o sune la telefon, să tăifăsuiască şi astfel să întrerupă ospăţul. După un sfert de oră revenea în faţa farfuriei cu mai puţin chef de mâncare. În altă ordine de idei, este greşită obişnuinţa de a mânca pâine prăjită, pasămite pentru că ea nu îngraşă. Eronat, prin prăjire elimini apa din pâine şi rămân carbohidraţi concentraţi. Şi mai este de luat în seamă un sfat, să nu se cureţe de coajă fructele, să fie bine spălate, dar să le mănânci cu coajă. În coaja fructelor se află multe vitamine şi nutrienţi de calitate, iar în plus fibrele multe din coaja de fruct înlesnesc tranzitul intestinal, favorizează scaunul. Rămâne valabilă acea povaţă a nutriţioniştilor, aceea de a avea cât mai multe mese, minimum cinci, porţionând în cantităţi mici mâncarea. În plus, travaliul în mese mai numeroase, mestecatul, lucrarea aparatului digestiv sunt mai mari, se consumă mai multă energie şi caloriile nu se depun în strat adipos. Imperios necesar este să incluzi în dieta de fiecare zi toate categoriile nutritive, proteinele,lipidele şi glucidele, organismul are nevoie zilnic de toate. Este eronată dieta care propune ca într-o zi să mănânci numai fructe, în următoarea zi numai carne, în alta lactate, nu este o alimentaţie complexă, echilibrată.

 

În timpul meselor, dar şi cel puţin un ceas după aceea, sângele migrează spre tubul digestiv, acolo se desfăşoara principala lucrare a organismului. De aceea când te ridici de la masă simţi o lentoare, o poftă de a te lungi, de a trage un pui de somn, pentru a nu deturna concentrarea de sânge în alte treburi. Nu este o poveste acea oră de repaus pentru digestie, oră de odihnă pe care englezii o respectă. Şi, fiindcă veni vorba, este un adevăr că e bine să stai cu picioarele pe birou la serviciu, nu este o comoditate răspândită de americani. Sângele migrează din zona picioarelor spre partea superioară a trupului, merge mai ales spre creier pentru travaliul intelectual. În plus, poziţia cu picioarele mai sus pe birou sau pe un scăunel descarcă prea numeroasele forţe ce apasă pe coloana inferioară.

×