x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Demachiantele din galbenele

Demachiantele din galbenele

de Oana Antonescu    |    08 Noi 2005   •   00:00
COSMETICA
Primul pas din rutina zilnica de intretinere a tenului o constituie demachierea. Chiar si pentru aceasta, natura ne ofera cateva solutii. Cremele demachiante cu ingrediente pe baza de plante sunt ideale pentru curatarea si improspatarea tenului. Pentru a indeparta fardul si particulele de praf, demachiantul trebuie sa fie cremos, insa ingredientul de baza ramane o substanta activa cu efect de curatare. Foarte eficiente in acest scop sunt cateva plante, cunoscute pentru efectele lor benefice asupra pielii: musetelul, galbenelele, apa de trandafiri, brusturele sau trei-frati-patati. Cu o lingura cu smantana si o picatura de ulei esential de trandafiri, amestecate bine, tenul va fi curatat de impuritati si va capata un aspect catifelat. Reteta este ideala pentru tenurile uscate si mixte. Galbenelele activeaza circulatia si sunt cicatrizante pentru tenul uscat. Demachiantul se va prepara cu o picatura de ulei volatil de galbenele amestecata intr-o lingura cu smantana. Tot pentru tenul uscat, musetelul poate constitui o baza ideala pentru crema demachianta. Planta se gaseste si sub forma de ulei volatil. Crema se va prepara dintr-o picatura de ulei si o lingura cu smantana. Florile de trei-frati-patati dau rezultate miraculoase folosite ca ingredient intr-o crema demachianta pentru tenul iritat. Puneti doua linguri cu floare in 100 ml de apa fiarta si lasati la infuzat vreme de 15 minute. Cu solutia astfel rezultata va veti putea calma alergiile pielii.

Brusture pentru ten gras

Pentru tenul gras, medicul primar Larisa Ionescu-Calinesti, specialist in medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, recomanda plantele cu continut de tanin si saponine, care functioneaza ca un detergent. Radacina de brusture si frunzele de nuc, preparate sub forma de decocturi, sunt doua dintre plantele cu proprietati de curatare a tenului. Intr-o cana cu apa se vor fierbe cateva radacini de brusture sau patru linguri cu frunze de nuc. Esenta obtinuta se va amesteca cu o cantitate egala de lapte. "Tenul gras si mixt se curata foarte bine si cu suc de rosii, in amestec cu 100 ml de lapte", spune medicul Larisa Ionescu-Calinesti.

ATENTIE. Musetelul nu este intotdeauna benefic pentru ten. Unele femei au senzatii de intepaturi sau roseata locala dupa folosirea unui produs cosmetic pe baza de musetel. Medicul Larisa Ionescu-Calinesti le recomanda acestora sa apeleze la o infuzie cu trei-frati-patati sau cu brusture imediat dupa aparitia acestor semne, pentru calmarea iritatiei. Daca tenul ramane in continuare iritat, adresati-va unui medic dermatolog.

×
Subiecte în articol: tenul