METODE DE SLABIT
Ce trebuie sa fac pentru a scapa de kilogramele suplimentare? Care este cel mai bun regim? Cat timp trebuie sa tin cura de slabire? Cum pot sa rezist tentatiilor? De ce este bine sa fac miscare? Sunt intrebari care framanta atat femeile, cat si barbatii cu probleme de greutate.
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C. I. Parhon", ofera celor care vor sa slabeasca un ghid complet al regimurilor alimentare. "Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va schimbati modul de viata. Pentru aceasta este nevoie de foarte multa hotarare. Un nou stil de viata presupune sacrificiu, iar cel care porneste pe acest drum trebuie sa fie constient ca este o decizie luata pentru toata viata. Timp de 6-12 luni se duce o batalie continua pentru pierderea kilogramelor, iar lupta continua toata viata pentru mentinerea greutatii dorite. Echilibrul este cheia succesului unui regim de slabit. De aceea trebuie sa fiti rationali si sa nu solicitati o slabire brusca de 10-15 kg intr-o luna. Un mod de slabire fiziologica inseamna pierderea a 3-4 kilograme lunar, apoi se ajunge treptat la un kilogram pe luna." Tinand seama de activitatea desfasurata, in mod normal, o persoana adulta are nevoie de aproximativ 2.000 de calorii la femei si 2.700 de calorii la barbati.
Regimuri cu dus si intors
"Nici unul dintre regimurile la moda nu este un regim sigur", sustine prof. dr. Constantin Dumitrache. Regimul Atkins, de exemplu, asigura intr-adevar o slabire rapida, dar este o dieta dezechilibrata. Pentru ca sunt permise toate tipurile de carne, oua, peste, branza, dar sunt interzise cu desavarsire cerealele, fructele si legumele, apar efecte nedorite precum carentele vitaminice, constipatia, cresterea nivelului de grasimi in sange. Regimul Mayo, in care se consuma 600-800 de calorii zilnic, alimentul esential fiind oul, prezinta de asemenea dezavantaje: carente vitaminice, oboseala, nervozitate. "Regimurile disociate, canalizate spre un singur fel de alimentatie nu asigura organismului elementele necesare, pentru ca sunt incomplete. O dieta corecta trebuie sa includa toate principiile alimentare esentiale", conchide prof. dr. Dumitrache. Regula de aur pentru a reusi sa scapam de kilograme este dieta echilibrata, diminuata treptat si adaptata in functie de varsta, sex, activitate si indicele de masa corporala (IMC). Cu cat IMC este mai mare, cu atat se reduce consumul de calorii. Treptat, femeile obeze trebuie sa ajunga la un aport de 1.000-1.200 de calorii zilnic, iar barbatii la 1.200-1.400 de calorii. "Chiar daca numarul de calorii este redus, dieta trebuie sa fie completa, sa cuprinda toate principiile alimentare. Este important sa-i furnizam organismului din toate, dar cate putin", recomanda specialistul. Pestele, carnea de pui, legumele (mai putin cartofii), fructele proaspete nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. Uitati insa de paine, dulciuri, fainoase, grasimi. Prof. dr. Dumitrache va sfatuieste: "Mancati un pepene pe zi, dar nu mancati un fursec. Mancati un kilogram de visine, dar nu mancati o felie de tort". Dieta echilibrata trebuie sa fie insotita si de noi obiceiuri de a lua masa. Vor fi patru-cinci mese pe zi, dar nu mai putin de trei. Pana va obisnuiti cu noile obiceiuri alimentare, caloriile zilnice vor fi calculate cu creionul in mana. De aceea va punem la dispozitie tabele cu principalele alimente si aportul lor de calorii. In afara de calcularea caloriilor, nu uitati ca miscarea este, alaturi de alimentatie, a doua regula esentiala pentru a invinge in lupta cu kilogramele. Renuntarea la mijloacele de locomotie macar doua zile pe saptamana face minuni in mentinerea siluetei. O alta sugestie a profesorului Dumitrache este sa mergeti pe jos in fiecare seara. O plimbare de 30 de minute va ajuta sa ardeti 200-300 de calorii.
|
IMC. Cea mai utilizata metoda pentru stabilirea diferitelor grade de obezitate este calcularea indicelui masei corporale (IMC). Valorile normale ale IMC se situeaza intre 18 si 24,9, supraponderalitatea este de la 25 la 29,9, obezitatea primara - 30-34,9, obezitatea severa - 35-39,9, iar obezitatea masiva se stabileste la valori mai mari de 40.
Citește pe Antena3.ro |