x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dinti din titan si ceramica

Dinti din titan si ceramica

11 Oct 2005   •   00:00
Dinti din titan si ceramica
LA STOMATOLOG
  • de Dr. Dana Caranovic, Medic primar stomatolog - Clinica 3D Dental
  • In ultimele decenii se inregistreaza progrese remarcabile in utilizarea metalelor si aliajelor in stomatologie, atat pe planul diversificarii lor, cat mai ales in ceea ce priveste biocompatibilitatea. Totodata, un rol foarte important il joaca aspectul fizionomic.

    Materialele stomatologice de ultima generatie indeplinesc aceste conditii si redau pacientilor un zambet frumos. Si un ochi avizat poate fi inselat de aspectul impecabil al lucrarilor protetice realizate in aceste conditii.

    Proprietati de exceptie

    Titanul si aliajele lui reprezinta o solutie ideala pentru cerintele de mai sus. Aceste materiale sunt folosite in practica stomatologica inca de acum cateva decenii. Biocompatibilitatea crescuta a titanului indica folosirea acestuia in sfera organismului uman. In acest domeniu, utilizarile sunt largi, titanul regasindu-se in componenta multor aparate si proteze ce imbunatatesc activitatea organelor afectate de boli. In stomatologie, titanul s-a folosit initial in realizarea implanturilor dentare, iar apoi tot mai frecvent si in alte domenii ale specialitatii, cum ar fi protetica dentara si ortodontia. Folosirea tot mai frecventa a titanului si aliajelor sale in stomatologie este justificata de cateva proprietati de exceptie ale acestor materiale, cum ar fi: rezistenta deosebita la coroziune, biocompatibilitate excelenta, rezistenta mecanica, densitate redusa, conductivitate termica redusa, coeficient de dilatare termica redus, roentgentranslucenta, caracter inodor si insipid, cost redus.

    Materialele viitorului

    Avantajele titanului si ale aliajelor sale, ca si progresele facute in tehnologiile de prelucrare au facut ca la ora actuala sa se confectioneze din titan nu numai implanturi, conuri, instrumente si piese de mana, ci si diferite proteze partiale fixe unidentare sau pluridentare realizate prin turnare. Mai mult, in ultimii ani au fost realizate mase ceramice speciale destinate titanului. Astfel, titanul si-a facut intrarea triumfala si in protetica fixa, cu mentiunea unei rezerve legate de pretul de prelucrare.

    Realizarea lucrarilor protetice pe suport de titan duce la rezolvari nesperate in cazuri dificile de afectiuni stomatologice. Utilizarea titanului la lucrarile protetice fixate pe dinti cu probleme parodontale este alegerea cea mai buna datorita proprietatilor sale. Recomandarea de electie: pentru pacienti cu parodontoza.

    In mod firesc, deoarece este un material nou, cu tehnici speciale de prelucrare, pretul de cost al unei lucrari pe titan este mai ridicat, dar si avantajele pe care le ofera sunt majore. Titanul ca si zirconiul sunt materiale ale viitorului.

    AVANTAJE. Lucrarea ceramica realizata pe suport de titan este mai usoara decat cea confectionata pe suport metalic obisnuit. Adaptarea la tesuturile umane este mai buna, recomandand-o in special pe dinti cu un grad de mobilitate, pe care in mod normal protezarea ceramica, prin greutatea ei, le agrava stabilitatea si implicit mentinerea lor pe arcada. Aspectul lucrarilor este impecabil, duritate maxima, greutate minima, fizionomie perfecta.

    STIRI

    PERIAJ. Romanii utilizeaza o periuta de dinti in medie doi ani, in loc sa o schimbe la cel mult patru luni, iar intr-un an consuma doar doua-trei tuburi de pasta de numai 50 de mililitri, pentru ca putini isi spala dintii de doua ori pe zi, cum recomanda specialistii. Asa arata o statistica prezentata de conferentiarul Constantin Varlan, presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania, in cadrul celui de-al lX-lea Congres National al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice. Medicul spune ca periajul dentar trebuie sa inceapa o data cu aparitia primilor dinti. In plus, fiecare om trebuie sa isi spele dintii obligatoriu de doua ori pe zi, folosind la fiecare periaj pasta de dinti de dimensiunea unui bob de mazare.

    CANCER. Cancerul oral este intalnit in practica la 3%-4% dintre pacientii care se prezinta la medicul stomatolog. In acest procent intra atat persoanele care prezinta un potential malign, cat si cei care au fost deja diagnosticati cu cancer. Varful maxim de incidenta a acestei afectiuni il reprezinta persoanele de 50-60 de ani.

    GUMA. Stomatologii atrag atentia ca guma de mestecat este benefica doar daca este folosita in jur de 10-15 minute dupa masa. Mestecata mai mult timp, ea provoaca disparitia sistemului protector al dintilor si deformeaza muschii fetei. "Consumul zilnic de guma de mestecat provoaca dependenta la fel ca fumatul. In plus, cantitatea de saliva creste din cauza masticatiei excesive, iar calitatea acesteia scade, pierzand proprietatile protectoare ale danturii", a declarat prof. dr. Teodor Traistaru, presedintele Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice.
    ×
    Subiecte în articol: dinţi