x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Dintii

de Oana Antonescu    |    21 Feb 2006   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE
Dintii sunt implantati in oasele maxilare (maxilarul si mandibula). La omul adult, ei sunt in mod normal in numar de 32, cate 16 pe fiecare arcada (superior, pe maxilar si inferior, pe mandibula).
LECTIA DE ANATOMIE
Click pt a mari imaginea
Dintii sunt implantati in oasele maxilare (maxilarul si mandibula). La omul adult, ei sunt in mod normal in numar de 32, cate 16 pe fiecare arcada (superior, pe maxilar si inferior, pe mandibula). Pentru ca au forme si roluri diferite, dintii au fost impartiti in incisivi, canini, premolari si molari. Astfel, pe fiecare arcada se gasesc patru incisivi, doi canini, patru premolari si sase molari. Incisivii si caninii sunt folositi pentru prehensiune (muscare), iar premolarii si molarii - pentru mestecare.

Un dinte este format dintr-o coroana (portiunea care este vizibila in cavitatea orala) si una sau mai multe radacini implantate in oasele maxilare, la nivelul spatiilor special destinate, numite alveole dentare. "Imaginandu-ne o sectiune prin dinte, coroana are la suprafata smaltul dentar, o formatiune mineralizata care este cea mai dura structura a organismului", explica prof. dr. Alexandru Bucur, sef Clinica Chirurgie Maxilo-Faciala la Spitalul Clinic Universitar de Stomatologie. Sub smaltul dentar se afla dentina. "Miezul dintelui" este denumit pulpa dentara, care contine vase de sange, limfatice si terminatii nervoase. Pulpa dentara se continua spre radacina dentara cu canalele radiculare, care ajung pana in interiorul osului in care este implantat dintele. Radacinile se fixeaza de oasele maxilare printr-o retea complexa de ligamente parodontale.

Carii, tartru si paradontoza


Click pt a mari imaginea
Fiecare dintre aceste structuri poate fi afectata de diferite boli. Caria dentara este cea mai frecventa dintre acestea. Ea se datoreaza invadarii treptate a smaltului, dentinei si in final a pulpei dentare de catre bacterii. Infectarea continutului pulpei este raspunzatoare de durerile care apar la pacientii cu carii dentare. In timp, aceste infectii evolueaza spre granuloame (tesut inflamat) sau chisturi de maxilar.

Daca periajul dintilor nu este efectuat corect si in mod regulat, pe suprafata dintilor si la limita intre dinti si gingii poate aparea placa dentara, un strat subtire de bacterii, lipicios si albicios. Daca placa dentara persista, ea se calcifica si formeaza tartrul, care favorizeaza aparitia cariilor si a gingivitelor. Dintii pot fi afectati si de paradontoza, boala care se manifesta prin mobilitatea dintilor si in final pierderea acestora. Cauza este afectarea bacteriana a ligamentelor parodontale si osului alveolar in care sunt implantati dintii.

STIATI CA


n La copii exista asa-zisa dentitie temporara sau "dinti de lapte", 20 la numar: 8 incisivi, 4 canini si 8 molari. Acestia incep sa erupa incepand cu varsta de 6 luni, iar dentitia completa se formeaza pana la varsta de aproximativ 2 ani si jumatate. Acesti dinti vor fi insa inlocuiti treptat cu cei definitivi intr-un proces lent, care debuteaza in jurul varstei de 6 ani si se finalizeaza pana la 12 ani. n Maselele de minte (al treilea molar) nu au legatura cu dentitia temporala sau cu cea definitiva. Ele pot sa erupa la orice varsta, incepand cu 17 ani. In foarte multe cazuri, maselele de minte apar in pozitii anormale sau chiar raman in oasele maxilare. Din aceste motive, molarii de minte aduc numeroase complicatii, precum infectii, chisturi si tumori benigne osoase. Exista insa si alti dinti care pot ramane inclusi in os.

ANOMALII. De multe ori, dintii au o pozitie anormala pe arcada, pentru ca exista o neconcordanta intre dimensiunea si spatiul pe care il are dintele pentru a erupe. Aceasta neconcordanta apare cel mai frecvent cand dintii de lapte sunt extrasi prea devreme sau prea tarziu fata de momentul lor optim. De asemenea, exista o serie de anomalii de crestere (deficit sau exces) ale oaselor maxilare, care pot fi rezolvate printr-un tratament ortodontic, iar in cazurile severe, printr-o interventie chirurgicala oro-maxilo-faciala.
×
Subiecte în articol: dintii