x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Două mame vor ca fiii lor să poată să meargă

Două mame vor ca fiii lor să poată să meargă

de Irina Munteanu    |    24 Apr 2009   •   00:00
Două mame vor ca fiii lor să poată să meargă

Cosmin Leahu a împlinit 8 ani în februarie şi de abia a început să meargă la grădiniţă. El suferă de tetrapareză spastică, iar şansa lui de a se putea ridica în picioare vine de la o clinică din Chişinău. Acolo trebuie să ajungă la 12 mai, pentru o operaţie efectuată de medici veniţi din Rusia, de la Tula. În acelaşi loc şi la aceeaşi dată trebuie să ajungă şi Gabriel Gheorghe, un băieţel de 5 ani din Chiselet, Călăraşi.



Luminiţa Leahu, mama lui Cosmin, îşi aminteşte de primele semne care i-au spus că ceva nu era în regulă cu fiul ei. "Când avea 4 luni, am observat că avea probleme; când îl puneam pe burtică, ţinea pumnii închişi, nu stătea cu pălmuţele deschise, ca alţi copii. L-am întrebat pe pediatru ce se întâmplă şi el mi-a spus că e ceva normal pentru un copil care s-a născut la şapte luni. Am tăcut, dar la şase luni am mers la medicul de familie, care a văzut că fiul meu nu îşi ţinea capul şi m-a trimis la neuropsihiatru." Specialistul i-a pus lui Cosmin diagnosticul de "tetrapareză spastică cu deficit neuromotor sever" şi l-a trimis pentru alte investigaţii la Bucureşti. "După ce am făcut tomografie şi EEG, medicii ne-au spus că şansele de recuperare ale lui Cosmin sunt de 95%. Am fost apoi la recuperare la Băile 1 Mai de lângă Oradea, am stat iniţial o lună, apoi am revenit de mai multe ori în 2002 şi în 2003. În 2005 nu am mai reuşit să ajungem la băi, a murit tatăl meu şi nu am mai avut bani pentru recuperare. Luna aia cât stăteam la 1 Mai mă costa în jur de 10 milioane, pentru că aşa e în România, trebuia să îi plătesc pe profesori", povesteşte Luminiţa.

A ÎNCEPUT SĂ ÎNVEŢE LITERELE
În 2004, mama şi fiul au stat internaţi şi la Sibiu, unde copilul a făcut acupunctură; în urma acestei proceduri, el merge în patru labe şi se ridică în genunchi. Zilnic, un microbuz vine până în satul Halânga, la Cosmin acasă, îl ia pe băiat şi îl duce la grădiniţă, la centrul de recuperare din Turnu-Severin. "La 15:30 e înapoi acasă. Eu nu pot să îl duc, pentru că e greu de transportat, are 24 de kilograme. La grădiniţă a început să facă litere, a reuşit să înveţe o poezie. Doamnele de acolo se ocupă de el şi poate la anul va merge la şcoală", spune mama. La sfârşitul lunii ianuarie, ea a aflat de la o prietenă de pe messenger că la Galaţi va veni doctorul Marcel Platon de la Chişinău, pentru a-i consulta pe copiii cu diagnostic asemănător cu al lui Cosmin. "La 12 mai suntem programaţi la clinica din Chişinău, pentru o intervenţie la muşchii spastici făcută de medici din Tula. Vom sta acolo doar câteva zile, iar după o lună va trebui să începem recuperarea. Probabil că vom merge pentru asta la Oradea", spune mama, care aşteaptă să vadă şi viza pentru Republica Moldova în paşapoarte.

AJUTOR PENTRU COSMIN ŞI GABRIEL
Cei patru membri ai familiei Leahu trăiesc lunar cu mai puţin de 1.500 de lei. O parte din veniturile lor se duc pe cele două rate pe care le-au făcut ca să plătească recuperarea lui Cosmin. Costurile de transport şi ale internării în clinica din Chişinău se ridică la o sumă în jur de 2.100 de euro. Cei care doresc să îl ajute pe Cosmin să meargă pot depune bani în aceste conturi, deschise la BRD Drobeta Turnu-Severin, pe numele Luminiţa Leahu: RO95BRDE260SV18113422600 (lei) şi RO81BRDE260SV29881742600 (euro) şi o pot găsi pe Luminiţa la acest număr de telefon: 0743.459.992.

Mama lui Cosmin a cunoscut-o pe mama lui Gabriel pe când se aflau amândouă cu copiii la recuperare. Ea a vrut să îl ajute şi pe Gabriel Gheorghe, care suferă de asemenea de tetrapareză spastică şi trebuie să ajungă şi el la 12 mai la Chişinău, pentru operaţie. Irina Gheorghe primeşte lunar 600 de lei, în calitate de asistent al copilului cu handicap, iar soţul ei a rămas de curând fără serviciu. Pentru a ajunge la Chişinău, are şi ea nevoie de aceeaşi sumă - 2.100 de euro. O puteţi ajuta pe ea şi pe fiul ei, Gabriel, depunând bani în contul deschis pe numele ei la BCR Olteniţa: RO64RNCB0099108821660001(pentru euro) sau la cel deschis la CEC Chiselet (judeţul Călăraşi): RO40CECECL0208RON0203613 (pentru lei). Pe Irina Gheorghe o găsiţi la acest număr de telefon: 0765.762.461.

"Acum, Cosmin poate să se joace la calculator şi să schimbe canalele la televizor."
Luminiţa Leahu

×
Subiecte în articol: pagina de suflete cosmin