x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Este carnea roșie periculoasă pentru sănătate?

Este carnea roșie periculoasă pentru sănătate?

de Magda Bucur    |    23 Feb 2017   •   20:10
Este carnea roșie periculoasă pentru sănătate?
Sursa foto: lelja/Getty Images/iStockphoto

Carnea roșie conține numeroase vitamine și minerale esențiale pentru sănătate și pentru o dietă echilibrată. Totuși, în ultima vreme, reputația ei a avut de suferit din cauza mai multor studii care susțin că un consum crescut de carne roșie poate crește riscul de cancer și alte boli. Medicii spun însă că moderația este cheia atunci când vorbim de o dietă bazată pe acest tip de carne.

 

În categoria „carne roșie” intră cea de vită, de miel, porc, capră sau vițel. În multe culturi, carnea roșie este consumată zilnic. În octombrie 2015, Organizația Mondială a Sănătății a dat publicității un raport în care concluziona că un consum ridicat de carne roșie poate crește riscul de cancer. În plus, potrivit OMS , carnea roșie procesată poate fi cancerigenă pentru oameni. În sprijinul acestor concluzii ale OMS stăteau peste 800 de studii privitoare la efectele cărnii roșii asupra sănătății. Potrivit rezultatelor acestora, 50 de grame de carne procesată consumate zilnic creșteau riscul de cancer colorectal cu 18 procente. Alte cancere legate de consumul de carne roșie procesată erau cel de pancreas și de prostată. În special, notau cei de la OMS, prepararea cărnii roșii la temperaturi mari, ca în cazul prăjirii sau frigerii la grătar, creștea riscul de cancer. În același timp, consumul de carne roșie a fost legat și de boli ale rinichiilor sau ale inimii.

 

Câtă putem consuma pe săptămână

Totuși, în ciuda dovezilor legate de riscul consumului de carne roșie, specialiștii în nutriție atrag atenția că nutrienții conținuți de acest tip de carne nu trebuie neglijați. O sută de grame de carne de vită conține aproximativ 25% din doza zilnică de vitamina B3 și 32% din doza zilnică recomandată de zinc. Carnea roșie este, de asemenea, bogată în fier, care se absoarbe mai bine în organism în urma consumului de carne decât în cazul consumului de plante. Alte beneficii includ cantitatea mare de vitamina B6, seleniu și alte vitamine și minerale.

Specialiștii recomandă un consum moderat de carne roșie, nu excluderea acesteia din dietă. Institutul American pentru cercetatrea Cancerului recomandă consumul a maximum 500 de grame de carne roșie pe săptămână, în timp ce carnea procesată ar trebui scoasă pe de-a întregul din alimentație.

×