x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Evoluţie atipică a gripei sezoniere. 101.104 infecţii respiratorii, într-o săptămână

Evoluţie atipică a gripei sezoniere. 101.104 infecţii respiratorii, într-o săptămână

de Magda Marincovici    |    18 Mar 2012   •   21:00
Evoluţie atipică a gripei sezoniere. 101.104 infecţii respiratorii, într-o săptămână

Ministerul Sanatatii avertizeaza ca a crescut numarul persoanelor cu infectii respiratorii acute. Astfel, in doar o saptamana (5-11 martie), la medic s-au prezentat 101.104 persoane, cu 3,8% mai multe, comparativ cu prima saptamana a lunii martie, conform Centrului National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Vestea buna ar fi ca din numarul total al persoanelor nevoite sa consulte medicul, aproximativ 20.500 au fost diagnosticate cu pneumonii, cu 2,9% mai putine, comparativ cu prima saptamana a lunii martie.

Medicii infectionisti atrag atentia ca multe raceli sunt confundate cu gripa, acestea fiind de fapt rinofaringite. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", precizeaza ca rinofaringita se manifesta prin scurgeri nazale, uneori purulente, obstructie nazala, febra usoara. Evo­lutia este in mod obisnuit favorabila in aproximativ o saptamana de la debut. Totusi, chiar o rinofaringita ne­tratata corespunzator poate duce la complicatii: otita, laringita, bron­sita, pneumonie.

In schimb, gripa se ins­taleaza brusc cu dureri de cap si de gat, stare generala puternic deteriorata si cu febra mare. Din datele epidemiologice ale Ministerului Sa­na­ta­tii reiese ca "activitatea gripala evo­lu­eaza cu intensitate medie, cu ac­cente regionale in zonele de est, sud si centrala ale tarii. De exemplu, dintr-un total de 700 de internari la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", doar trei s-au dovedit ca sunt gripa. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel spune ca, initial, aceste accente ale gripei au avut legatura directa cu temperaturile scazute, pentru ca acum aceste episoade sa fie in­tre­tinute de diferentele de tempera­tura de la o zi la alta, dar mai ales intre cele nocturne si cele diurne.

Evolutie atipica
Pe langa factorii meteorologici, evolutia atipica a gripei sezoniere a fost intretinuta si de problemele legate de vaccinul antigripal. Pe de o parte, s-au vaccinat un numar mic de persoane, sub procentul care ar putea sa stopeze circulatia virusurilor. Iar, pe de alta parte, Ministerul Sanatatii a fost nevoit sa sisteze campania de vaccinare, deoarece cateva sute de mii de doze de vaccin pentru sezonul 2011-2012 nu respectau formula stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Principalul virus gripal mai agresiv in aceasta perioada este AH3N2, care a avut o circulatie mai slaba in ultimii trei ani. "Fiindca in ultimul timp principalele tulpini care au circulat la noi au fost AH1N1 si B, popu­latia a capatat o anumita sensibilitate la AH3N2. Acest virus de­clan­sea­­za epidemii, spre deosbire de cel de tip B, care determina focare spora­dice de boala", precizeaza seful Cate­drei de Microbiologie din cadrul UMF "Carol Davila", conf. dr Alexandru Rafila.

Indiferent ca este o rinofaringita sau o gripa, cei mai expusi acestor infectii sunt bolnavii cronici, copiii, varstnicii, dar si femeile insarcinate. Trebuie retinut ca este complet gre­sita automedicatia si mai ales admi­nis­trarea de antibiotice fara recomandarea medicului. "Antibioticele nu previn si nu trateaza gripa. Ele se folosesc atunci cand apar complicatii bac­teriene, si numai la indicatia me­dicului curant", spune prof. dr Streinu-Cercel. In aceste conditii, imu­­nitatea este principala arma contra infectiilor respiratorii de sezon. Pentru aceasta este important stilul de viata cu principalele lui componente: alimentatie bogata in proteine de calitate, legume si fructe; igiena per­sonala, cu prioritate spalatul frec­vent si temeinic pe maini, stra­nu­tul si tusea in batiste de unica fo­losinta, izo­larea in cazul imbolnavirii, evi­ta­rea deplasarilor si frecventarea lo­cu­ri­lor agomerate.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate