Ministerul Sanatatii avertizeaza ca a crescut numarul persoanelor cu infectii respiratorii acute. Astfel, in doar o saptamana (5-11 martie), la medic s-au prezentat 101.104 persoane, cu 3,8% mai multe, comparativ cu prima saptamana a lunii martie, conform Centrului National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Vestea buna ar fi ca din numarul total al persoanelor nevoite sa consulte medicul, aproximativ 20.500 au fost diagnosticate cu pneumonii, cu 2,9% mai putine, comparativ cu prima saptamana a lunii martie.
Medicii infectionisti atrag atentia ca multe raceli sunt confundate cu gripa, acestea fiind de fapt rinofaringite. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", precizeaza ca rinofaringita se manifesta prin scurgeri nazale, uneori purulente, obstructie nazala, febra usoara. Evolutia este in mod obisnuit favorabila in aproximativ o saptamana de la debut. Totusi, chiar o rinofaringita netratata corespunzator poate duce la complicatii: otita, laringita, bronsita, pneumonie.
In schimb, gripa se instaleaza brusc cu dureri de cap si de gat, stare generala puternic deteriorata si cu febra mare. Din datele epidemiologice ale Ministerului Sanatatii reiese ca "activitatea gripala evolueaza cu intensitate medie, cu accente regionale in zonele de est, sud si centrala ale tarii. De exemplu, dintr-un total de 700 de internari la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", doar trei s-au dovedit ca sunt gripa. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel spune ca, initial, aceste accente ale gripei au avut legatura directa cu temperaturile scazute, pentru ca acum aceste episoade sa fie intretinute de diferentele de temperatura de la o zi la alta, dar mai ales intre cele nocturne si cele diurne.
Evolutie atipica
Pe langa factorii meteorologici, evolutia atipica a gripei sezoniere a fost intretinuta si de problemele legate de vaccinul antigripal. Pe de o parte, s-au vaccinat un numar mic de persoane, sub procentul care ar putea sa stopeze circulatia virusurilor. Iar, pe de alta parte, Ministerul Sanatatii a fost nevoit sa sisteze campania de vaccinare, deoarece cateva sute de mii de doze de vaccin pentru sezonul 2011-2012 nu respectau formula stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Principalul virus gripal mai agresiv in aceasta perioada este AH3N2, care a avut o circulatie mai slaba in ultimii trei ani. "Fiindca in ultimul timp principalele tulpini care au circulat la noi au fost AH1N1 si B, populatia a capatat o anumita sensibilitate la AH3N2. Acest virus declanseaza epidemii, spre deosbire de cel de tip B, care determina focare sporadice de boala", precizeaza seful Catedrei de Microbiologie din cadrul UMF "Carol Davila", conf. dr Alexandru Rafila.
Indiferent ca este o rinofaringita sau o gripa, cei mai expusi acestor infectii sunt bolnavii cronici, copiii, varstnicii, dar si femeile insarcinate. Trebuie retinut ca este complet gresita automedicatia si mai ales administrarea de antibiotice fara recomandarea medicului. "Antibioticele nu previn si nu trateaza gripa. Ele se folosesc atunci cand apar complicatii bacteriene, si numai la indicatia medicului curant", spune prof. dr Streinu-Cercel. In aceste conditii, imunitatea este principala arma contra infectiilor respiratorii de sezon. Pentru aceasta este important stilul de viata cu principalele lui componente: alimentatie bogata in proteine de calitate, legume si fructe; igiena personala, cu prioritate spalatul frecvent si temeinic pe maini, stranutul si tusea in batiste de unica folosinta, izolarea in cazul imbolnavirii, evitarea deplasarilor si frecventarea locurilor agomerate.