Vara, majoritatea femeilor se confruntă cu picioarele umflate şi chiar cu varicele. Insuficienţa venoasă cronică afectează peste jumătate din populaţia întregului glob şi se manifestă mai ales în zilele caniculare.
Insuficienţa venoasă poate fi depistată atunci când picioarele devin grele şi dureroase, gleznele se umflă şi dor. Există câteva sfaturi pe care medicii le dau celor care se lovesc de această problemă, care, deşi nu o înlătură cu totul, ameliorează cu mult simptomele. Luaţi-vă porţia de antioxidanţi, care protejează sistemul venos, din fructe şi legume.
Cele mai indicate sunt cele colorate, care se şi găsesc vara, din beluşug, în pieţe: cireşe, zmeură, caise, piersici, roşii, ardei, morcovi, sfeclă. Apa ajută foarte mult la drenajul ţesutu-rilor, aşa că este important să beţi măcar 1,5 litri de apă, în fiecare zi.
O tură de alergare sau de bicicletă este binevenită. Mai ales că pedalatul stimulează contracţia muşchilor de la nivelul gambei, ceea ce ajută la tonifierea peretelui venos. Chiar dacă sunteţi la birou sau călătoriţi, mişcaţi-vă des. Schimbaţi poziţia în care staţi, faceţi câteva mişcări uşoare, faceţi câţiva paşi.
Expunerea la soare înseamnă un factor de risc pentru persoanele cu insuficienţă venoasă cronică. Sub acţiunea razelor ultraviolete venele se dilată, iar micile valve de la nivelul peretelui venos nu-şi mai pot îndeplini funcţia de clapetă. Rezultatul: sângele stagnează, gleznele se umflă şi devin dureroase.
Asta nu înseamnă că trebuie să vă privaţi de plajă, dar profitaţi mai ales pentru a înota şi a merge prin apă. Iar ca regulă de bază: nu vă expuneţi la soare între orele 11.00 şi 16.00.
Duşurile reci ale picioarelor şi masajul dinspre gleznă spre genunchi pot face minuni după o zi în care picioarele vi s-au umflat. Evitaţi hainele strâmte, tocurile înalte şi pantofii care vă strâng.
Înainte de culcare, ţineţi picioarele ridicate, la 45 de grade faţă de corp, fie pe perete, fie pe o pernă, pentru a favoriza întoarcerea fluxului sangvin către inimă. Puteţi folosi local un spray cu heparină sodică lipozomală, care are efect anticoagulant.