x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Folclorul care da dureri de dinti

Folclorul care da dureri de dinti

30 Mai 2005   •   00:00

  • de Doctor IANA DILA
    medic stomatolog, stomatologie generala, ortodontie, pedodontie
    Clinica Dent Estet
  • LA STOMATOLOG
  • Cand vine vorba de dinti, intrebarile sunt numeroase, parerile sunt multe si, ca si in cazul fotbalului, toata lumea pare ca se pricepe. Pacientii au nedumeriri, intreaba, dar de putine ori se arata dispusi sa urmeze sfatul medicului. In plus, a aparut un adevarat "folclor", care pare mult mai atractiv pentru multi dintre noi, indiferent de pregatire, educatie, stare sociala, materiala sau varsta.

    Nu ma supara nici un dinte, deci nu are rost sa merg la dentist.
    Este, cu siguranta, cea mai mare si cea mai frecventa greseala. Cariile incipiente sau inflamatiile cronice nu produc de obicei neplaceri, insa medicul le sesizeaza si poate interveni la timp scutindu-va de durerile care vor aparea la un moment nu prea indepartat.

    Spalatul pe dinti

    Ma spal pe dinti mai putin de trei minute, dar de mai multe ori pe zi.
    Cat se poate de gresit. Un periaj superficial nu va duce la curatarea temeinica a zonelor mai greu accesibile (spatiile interdentare, ultimii dinti). De fiecare data vor fi curatate aceleasi suprafete in detrimentul celor care conteaza. Durata unui periaj este intre 3-5 minute, indiferent de periuta pe care o folositi. Periile electrice de ultima generatie au incorporat un timer care va indica cate secunde/minute v-ati periat. In concluzie, sunt absolut obligatorii doua periaje: dimineata si seara, ambele cu o durata de minimum 3 minute. In plus, in special seara, trebuie sa folositi ata dentara, pentru a putea curata spatiile dintre dinti in care nici o periuta nu poate patrunde.

    Detartrajele prea frecvente imi slabesc smaltul.
    Detartrajul se realizeaza fie manual, cu chiurete care disloca doar blocurile de smalt, fie modern, cu aparat cu ultrasunete. Sunt foarte eficiente si nu zgarie sau distrug smaltul. Eventuala sensibilitate a dintilor care apare ulterior are drept explicatie retractia gingiilor urmata de dezgolirea radacinilor cauzata de depozitele de tartru. La cateva zile dupa detartraj, gingiile capata culoarea roz, se ataseaza ferm de dinte si orice disconfort, inclusiv sangerarea, dispare.

    Imi este foarte greu sa-mi aleg pasta de dinti. Care este cea mai eficienta?
    Pastele de dinti au in general aceeasi compozitie aprobata de Ministerul Sanatatii. Exista si paste de dinti speciale (desensibilizante, pentru afectiuni parodontale, cu efect de albire). Acestea se folosesc doar la recomandarea medicului. Este important ca pastele pentru copiii mai mici de 6 ani sa nu contina fluor, iar peste aceasta varsta sa folosim paste cu fluor. Esentiale sunt miscarile de periere si durata de 3 minute in conditiile unui periaj corect.

    Folosesc o pasta cu efect de albire, dar nu sunt multumita de culoarea dintilor mei.
    Pastele cu efect de albire au in compozitia lor granule abrazive, care prin actiune mecanica indeparteaza petele colorate cauzate de cafea, cola, tutun. Ele nu deschid culoarea dintilor decat cu maximum un ton. Tratamentul de albire profesional este cel prin care puteti obtine o nuanta cu 7-8 tonuri mai deschisa. Mai nou, cabinetul nostru foloseste o aparatura speciala, astfel incat rezultatul se obtine intr-o singura sedinta, fata de cele 7-10 necesare cu sistemele de albire clasice!

    As dori sa-mi albesc dintii, dar mi-e foarte frica sa nu-mi atace smaltul.
    Desi au in compozitie peroxid de hidrogen in concentratie variabila in functie de produs, albirea profesionala nu este urmata de distrugerea smaltului. Cercetarile de laborator o dovedesc, experienta clinica de zeci de ani (in alte tari) o demonstreaza. In plus, este cert ca acizii proveniti din fermentarea alimentelor si metabolismul bacteriilor din gura sunt cei responsabili de atacul smaltului si aparitia cariilor.

    APARATE ORTODONTICE. Mi s-a recomandat sa port aparat ortodontic pentru ca am dintii inghesuiti. Merita sa-mi "sacrific" un an din viata pentru a avea dintii aliniati?Exista aparate ortodontice care sunt foarte estetice. Este vorba despre bracketii din ceramica asemanatori unor cristale incolore lipite pe dinti. Acestea au efect imediat, practic de la o sedinta la alta veti observa cum dintii se indreapta.

    BENEFICII. Trebuie sa stiti ca, in afara de beneficiul estetic, marele castig este sanatatea tuturor dintilor. Veti avea nu numai un zambet fermecator, dar veti vedea cum incidenta cariilor scade simtitor. Dintii aliniati permit o curatire mai usor de efectuat si de aceea veti scapa de gingiile sangerande, retrase, dureroase, dar si de mirosul neplacut al gurii.

    SFORAITUL se trateaza la dentist? DA! Exista un dispozitiv asemanator unui aparat ortodontic care, purtat noaptea, impiedica aparitia sforaitului pentru ca usureaza respiratia. As vrea sa beneficiez de tratamentul cu implante, dar mi-e teama ca organismul sa nu rejecteze implantul. Exista un risc foarte redus de mai putin de 2% ca un implant sa nu se integreze. Cauzele frecvente sunt bolile generale grave (diabet, igiena defectuoasa). Daca nu suferiti de boli generale care sa contraindice implantarea, chiar daca un implant este respins, exista solutii (aditie de os artificial, implantarea unui surub de diametru mai mare, astfel incat sa se realizeze osteointegrarea).

    COROANA DENTARA. Este adevarat ca dintii acoperiti de coroane nu au viata prea lunga? Indicatiile coroanelor de acoperire sunt restaurarile masive prin plombe (in cazul unor dinti cu carii foarte mari, pentru a nu se fractura peretii ramasi prea subtiri), dintii devitali (la care s-a efectuat tratament de canal, pentru ca devin mai friabili) sau cand se inlocuieste prin protezare un dinte pierdut. Asadar, coroanele protejeaza dintii, nu le submineaza nici rezistenta, nici durata de viata!

    SFATUL MEDICULUI
  • Mi-e teama de radiografiile dentare, stiu ca radiatiile sunt o cauza importanta a aparitiei cancerului. Radiografiile dentare folosesc o doza minima de radiatii, iar aparatele de ultima generatie iradiaza strict localizat. Este foarte important unde faceti radiografia. Chiar daca doza este mica, aceasta se acumuleaza pe parcursul vietii. Iata de ce prevenind bolile dintilor limitati si expunerea la radiatii.
  • Femeile sunt mai expuse la bolile parodontale decat barbatii? Este adevarat. Fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual, sarcinii, menopauzei se reflecta si in sanatatea dintilor si a gingiilor. Controalele frecvente pot limita aceste modificari.
  • ×
    Subiecte în articol: dinţi dintii