x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fumatul favorizează apariţia cancerului la sân, lipsa de mişcare poate fi cauza unui cancer la intestine

Fumatul favorizează apariţia cancerului la sân, lipsa de mişcare poate fi cauza unui cancer la intestine

de Marina Constantinoiu    |    02 Mar 2011   •   19:00

Femeile ajunse la menopauză, care fumează sau au fumat, prezintă un risc crescut de cancer la sân, în timp ce persoanele care nu fac mişcare riscă mai mult să facă un cancer intestinal, informează AFP, care citează două studii.

Potrivit unui studiu publicat online de British Medical Journal (BMJ), femeile la menopauză care fumează sau care au fumat în tinereţe prezintă un risc cu 16% mai mare să dezvolte cancer la sân decât cele care n-au fumat niciodată. Riscurile apar şi la femei care au fost expuse multă vreme la fumatul pasiv. Studiul s-a desfăşurat pe aproape 80.000 de femei de la 50 la 79 de ani, ţinute sub observaţie timp de zece ani.
Un alt studiu, realizat pe baza a 20 de cercetări şi publicat în British Journal of Cancer, arată că oamenii foarte activi au un risc de până la trei ori mai mic să facă polipi în intestin, care pot anunţa un cancer. "Ştim de multă vreme că un stil de viaţă activ poate proteja intestinul împotriva cancerului, însă acest studiu este primul care arată că cea mai plauzibilă explicaţie este scăderea numărului de polipi intestinali", afirmă Kathleen Wolin de la şcoala de medicină a Universităţii Washington din St Louis (Missouri, Statele Unite).

"Mişcarea are multe avantaje: stimulează sistemul imunitar, reduce inflamaţia intestinului şi contribuie la scăderea nivelului de insulină - factori care pot influenţa riscul de a face polipi", a adăugat cercetătoarea. Nu este vorba totuşi de practicarea intensă a sportului: Cancer Research UK, ONG-ul care publică British Journal of Cancer, consideră că, pentru a reduce riscurile şi a rămâne la o greutate rezonabilă, este suficientă o jumătate de oră de mişcare moderată pe zi.

×