Gheara matei a fost folosită in medicina traditionala peruana pentru a trata probleme digestive, artita, inflamatiile si pentru a grabi vindecarea ranilor. In timp, proprietatile ei terapeutice au depasit granitele Americii de Sud si de beneficiile folosirii ei in scop medicinal se pot bucura acum oamenii din intraga lume.
Exista dovezi care arata ca Gheara matei poate fi folosita cu succes in tratamentul multor afectiuni precum: tumori, artrite, bursite, guta, fibroame, astm, febra, alergii, scleroze multiple, ulceratii, oboseala cronica si depresie, candidoza, paraziti, gastrite, hemoroizi, afectiuni ale prostatei, diabet, hipoglicemie, sindrom premenstrual, probleme circulatorii, si multiple infectii virale si bacteriene, inclusiv SIDA. De asemenea s-au inregistrat rezultate foarte bune in randul pacientilor supusi tratmentelor de chimioterapie. Chiar daca nu sunt toate aceste dovezi demonstrate stiintific, cercetarile continua.
Gheara matei este tratamentul cel mai folosit de populatia din Peru care fierbe coaja sau radacina plantei intr-o cantitate mica de apa timp de 30 de minute si consuma acest decoct de-a lungul unei zile pentru afectiuni dintre cele mai variate.
Oamenii care au tratat afectiuni minore cu aceasta planta au simtit o ameliorare luand o cantitate mica de pulbere pe zi (2-4 g). De asemenea, aceasta are un efect destul de rapid in eliminarea durerii si discomfortului datorat artritelor.
Cu uimire s-a observat ca Gheara matei elibereaza sinusurile, precum si infectiile de gat si urechi in 48 pana la 72 de ore, iar picaturile de ceai puse in ochi ajuta in cazul conjunctivitelor.
Dar ce face Gheara matei a fi un medicament atat de puternic? Raspunsul se gaseste in structura unica fitochimica a ei. Contine cinci categorii de compusi: alcaloizi, polifenoli, triterpine, glicoside si fitosteroli. Cercetari de laborator facute in tari precum Austria, Germania, Ungaria, Italia, Anglia si Peru au demonstrat ca acesti compusi poseda proprietati de intarire a sistemului imunitar, antimicrobiene, antitumorale, antiinflamatorii, antialergice si antioxidante.
Fiind un puternic antioxidant, Gheara matei este indicat a fi folosita zilnic de persoanele care sunt implicate in activitati solicitante psihic. Este oare aceasta planta destinata oricarei persoane? Exista un numar foarte mic de persoane care nu este indicat sa o foloseasca, si anume, cei care sunt intr-un tratament cu medicatie impotriva ulcerului, pacientii cu transplant. Gheara matei poate provoca, de asemenea, contractii uterine si, de aceea nu se recomanda femeilor insarcinate sau celor care incearca sa ramana insarcinate.
Care sunt efectele secundare? Constipatia, diareea, si in unele cazuri febra usoara in prima faza a tratamentului, cand boala reactioneaza la substantele continute de aceasta planta. Aceste simptome de obicei dispar in cel mult doua saptamani de la inceperea tratamentului. Este indicat ca, pentru a se evita eventuale reactii adverse sa se inceapa tratamentul cu doze mici.
Este important de subliniat faptul ca efectele adverse sunt foarte rare iar marea majoritate a celor care folosesc tratamentul cu Gheara matei nu au nici un fel de reactii.
Astazi exista pe piata o mare varietate de produse care contin Gheara matei: capsule, tablete, ceai, extracte lichide sau sub forma de pulbere, chiar in combinatie cu alte elemente (seleniu). Majoritatea produselor contin partea interioara a scoartei plantei, insa in ultimul timp au aparut si produse care contin radacina si scoarta radacinii. Studii recente au aratat ca radacina si scoarta de radacina au un continut foarte ridicat de alcaloizi. De asemenea exista un produs farmaceutic foarte puternic obtinut din extract de radacina de Gheara matei folosit in tratarea bolnavilor de SIDA si a altor boli in Austria si Germania.