x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hemoroizi interni sau externi? Fisuri anale? Soluții de tratament și remedii

Hemoroizi interni sau externi? Fisuri anale? Soluții de tratament și remedii

22 Mai 2024   •   11:47
Hemoroizi interni sau externi? Fisuri anale? Soluții de tratament și remedii

Fisurile anale și hemoroizii sunt afecțiuni diferite. Mai exact, după cum se poate deduce din denumire, fisurile anale sunt mici rupturi apărute la nivelul mucoasei care căptușește anusul, în timp ce hemoroizii sunt vene umflate la nivelul anusului. Ambele condiții pot provoca durere, disconfort și sângerare.

Pentru că se tratează diferit, este important să fie deosebite de un specialist. Cu toate acestea, există o cremă care poate ajuta la ameliorarea ambelor condiții. Proctinum cremă pentru hemoroizi este un produs cu acțiune calmantă și protectoare, recomandat persoanelor ce suferă de hemoroizi interni și externi, fisuri sau iritații anale.

Cum se manifestă hemoroizii și fisurile anale?

După cum menționam, fisurile anale și hemoroizii au câteva semne și simptome comune, cum ar fi prezența sângelui în scaun și durere în timpul defecării. Cu toate acestea, ele pot cauza și alte probleme. Diferențierea celor două pe baza simptomelor ar putea fi dificilă, așa că este necesar un diagnostic de la un furnizor de asistență medicală.

Fisurile anale pot vaea următoarele manifestări:

  • sângerare rectală
  • durere în timpul defecării
  • durere care durează ore întregi după o mișcare intestinală
  • disconfort sau sensibilitate în zona anală

Simptomele hemoroizilor pot fi:

  • sângerare rectală
  • mâncărime în sau în jurul anusului
  • durere în sau în jurul anusului
  • durere în timpul mișcării intestinale
  • durere rectală

Care sunt cauzele hemoroizilor si fisurilor anale?

Se presupune că hemoroizii sunt provocați de presiunea repetată pusă pe venele din zona anală și rectală. Fisurile anale sunt cauzate de traumatisme produse la nivelul canalului anal, de obicei, în timpul mișcărilor intestinale. Fisurile anale sunt, de asemenea, provocate uneori de o boală inflamatorie intestinală sau de o infecție.

Alți factori care contribuie la apariția acestora sunt constipația, efortul excesiv în timpul defecării, statul prelungit pe scaun, sarcina, obezitatea, pierderea tonusului muscular din cauza vârstei înaintate, intervenția chirurgicală la nivelul rectului sau epiziotomia, alcoolismul și ciroză (boală hepatică), infecția anală, actul sexual anal și malignitatea colonului.

Metode de tratament pentru hemoroizi și fisuri anale

Nimeni nu vrea să se confrunte cu disconfortul provocat de fisurile anale sau hemoroizi. Din fericire, există variante de tratament care pot ajuta la gestionarea eficientă a fiecărei afecțiuni în parte. Unele pot ajuta la tratarea ambelor.

Tratamente pentru fisuri anale

Există mai multe tipuri de remedii pentru fisurile anale. Printre acestea se numără:

  • Măsuri de autoîngrijire. Igiena anală adecvată, menținerea zonei curate și uscate și utilizarea de creme sau unguente fără prescripție medicală sunt modalități frecvente de a trata fisurile anale.
  • Modificări alimentare. O dietă bogată în fibre, aportul adecvat de apă și evitarea efortului în timpul mișcărilor intestinale pot ajuta la ameliorarea acestora.
  • Proceduri chirurgicale. În cazuri mai rare, fisurile anale pot fi tratate prin intermediul intervenției chirurgicale.
  • Băi de șezut. Efectuarea unei băi calde de șezut poate ajuta la reducerea disconfortului provocat de fisurile anale.

Tratamente pentru hemoroizi

Pentru a ameliora sau trata hemoroizii, specialiștii recomandă următoarele remedii și tratamente:

  • Măsuri de autoîngrijire, cum ar fi băi calde de șezut, creme eliberate fără prescripție medicală și șervețele umede pentru curățare delicată a zonei rectale.
  • Schimbări ale stilului de viață. O alimentație bogată în fibre, aportul adecvat de apă și evitarea statului prelungit pe scaun sau a efortului în timpul mișcărilor intestinale contribuie în mare măsură la vindecarea hemoroizilor.
  • Ligaturarea cu benzi de cauciuc. Această procedură implică plasarea unei benzi de cauciuc la baza hemoroidului pentru a întrerupe alimentarea cu sânge a acestuia.
  • Aceasta procedură presupune injectarea unei soluții chimice în hemoroizi pentru a reduce fluxul de sânge și pentru a-i micșora.
  • Proceduri minim invazive. Există tehnici de coagulare care implică folosirea laser-ului, a luminii infraroșii sau a căldurii pentru a micșora hemoroizii.
  • Interventie chirurgicala. Rezervată în cazurile severe sau în situațiie în care alte tratamente sunt ineficiente, intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea hemoroizilor.

Fiecare pacient este diferit și necesită un plan de tratament individualizat. Este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat.

Prevenirea

Metodele de prevenire ale fisurilor anale sau ale hemoroizilor sunt similare în multe privințe, dar există câteva diferențe.

Cum pot fi prevenite fisurile anale?

Pentru a preveni fisurile anale este important să vă asigurați că scaunele nu sunt nici prea dure (constipație), nici prea moi (diaree) și că sunt ușor de eliminat. În plus, este important să obțineți suficiente fibre din alimente și să beți suficientă apă pentru a avea mișcări intestinale regulate. De asemenea, este recomandat să nu vă încordați pentru a elimina materiile fecale.

Cum pot fi preveniți hemoroizii?

Prevenirea constipației, a diareei și a încordării la defecare este, de asemenea, importantă pentru prevenirea hemoroizilor. Statul pentru prea mult timp pe toaletă poate fi un factor de risc pentru hemoroizi, așa că trebuie evitat.

Ridicarea obiectelor grele poate contribui la formarea hemoroizilor. De aceea, este esențial să învățați să ridicați obiectele grele în mod corespunzător pentru a evita eventualele probleme.

×