x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate HIV/SIDA, boala celor tineri

HIV/SIDA, boala celor tineri

de Georgeta Licsandru    |    05 Aug 2008   •   00:00

La 31 decembrie 2007, în evidenţele Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA din România se aflau 7.591 de pacienţi, 6.500 dintre aceştia fiind în tratament cu antiretrovirale.



La 31 decembrie 2007, în evidenţele Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA din România se aflau 7.591 de pacienţi, 6.500 dintre aceştia fiind în tratament cu antiretrovirale. În acest moment, cele mai mari probleme în domeniul HIV/SIDA sînt rezistenţa la tratament şi necesitatea de noi terapii. Acestea au fost semnalele de alarmă trase la cursul “Cum să scriem despre HIV/SIDA”, organizat de Centrul Român HIV/SIDA. “În România, 40% dintre pacienţi sînt multiexperimentaţi, adică au încercat mai multe scheme de tratament, mai multe combinaţii de medicamente. Sînt pacienţi care iau şi 32 de pastile pe zi”, arată prof. dr Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”.

Simptome

Simptomele infecţiei cu HIV pot fi foarte discrete chiar şi peste un deceniu. După infectare, în unele cazuri poate apărea un sindrom pseudo-gripal, care durează 10-14 zile, manifestat în general prin febră, ganglioni măriţi, dureri de cap, pierderea poftei de mîncare. Apoi infecţia se cronicizează şi, timp de 10-15 ani, persoana respectivă este seropozitivă, adică este infectată cu HIV, fără însă a fi bolnavă de SIDA. În această perioadă, virusul distruge celulele sistemului imunitar. Obiectivul terapiei anti-HIV este tocmai de a încetini evoluţia bolii, distrugerea imunităţii şi apariţia simptomelor SIDA: pierdere în greutate, episoade febrile frecvente, infecţii micotice, pierderea de scurtă durată a memoriei. Pentru a preveni toate acestea este nevoie de terapie antiretrovirală, care scade încărcătura virală şi o menţine o perioadă cît mai îndelungată, prevenind mutaţiile virale şi rezistenţa la tratament.  Singura modalitate de prevenire a infecţiei este evitarea contactelor sexuale neprotejate şi a folosirii în comun a seringilor. În ţara noastră, principala cale de transmitere a HIV este prin contacte sexuale fără prezervativ, urmează apoi transmiterea de la mamă la făt, iar pe locul al treilea – transmiterea prin folosirea în comun a seringilor de către cei care se droghează. În prezent creşte numărul infecţiilor cu HIV în rîndul adulţilor tineri.

Speranţa de viaţă

Din momentul în care s-a declanşat SIDA, speranţa de viaţă este de 7 ani, timp în care medicii încearcă aproape toate combinaţiile de tratament  posibile. Fiecare asemenea combinaţie dă rezistenţă la medicamentele respective, dar şi la altele, astfel încît bolnavul devine multirezistent. Medicamentele antiretrovirale disponibile la ora actuală nu pot vindeca HIV/SIDA şi, în plus, au efecte secundare uneori foarte severe. Pe lîngă efectele adverse ale terapiei, psihologul Odette Chirilă, de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”, vorbeşte despre importanţa integrării sociale, profesionale a bolnavului de SIDA. Multe dintre persoanele diagnosticate cu această boală vor să renunţe la tratament, se izolează, dezvoltă o fobie socială. “Noi sîntem acolo pentru a-i reînvăţa să trăiască pe aceşti bolnavi”, afirmă psihologul. “Persoanele afectate de HIV/SIDA nu trebuie prezentate ca fiind iresponsabile, nici ca fiind victime. Caracterizarea lor ca victime presupune că sînt neajutorate şi că nu sînt capabile să decidă pentru ele însele, ceea ce nu este adevărat.”

×
Subiecte în articol: hiv/sida semnal