x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Iarna, sezonul peeling-ului

Iarna, sezonul peeling-ului

de Liana Hainarosie    |    31 Ian 2006   •   00:00
COSMETICA
Iarna este sezonul cand ni se recomanda sa facem peeling, deoarece, dupa un astfel de tratament, este interzis sa ne expunem la lumina. Iar in aceasta perioada, luminozitatea este scazuta. In caz contrar exista riscul ca pielea sa se pateze. Dr. Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Colentina, afirma ca peeling-ul facial reprezinta indepartarea stratului superficial de piele de pe fata. Peeling-urile pot fi superficiale, medii si profunde. Acasa, fara sa stim, cand folosim creme care contin alfahidroxiacizi (acizi din fructe) se produce o descuamare fina. "Mai adanc in grosimea pielii se efectueaza peeling-ul mediu, care ajunge pana la nivelul membranei bazale si care trebuie facut numai de dermatolog. Aceasta este o metoda invaziva, o arsura intempestiva. Peeling-ul profund prezinta riscuri mari de a produce pete si de aceea este evitat", avertizeaza dr. Curea. Membrana bazala este cea pe care se sprijina epiteliul (tesutul care formeaza invelisul extern al corpului).

Peeling-urile au indicatie medicala si cosmetica. "In cosmetica se folosesc in situatia de imbatranire cutanata, cand tenul nu mai este curat, uniform, apar pete pigmentare, rosii. El este util si in cazul fumatorilor, a caror piele este mai inchisa la culoare, usor ridata. Peeling-ul terapeutic se foloseste in caz de pete pigmentare, in cheratoze, acnee, leziuni postacnee", afirma medicul dermatolog.

Procedura

Inainte de peeling-ul propriu-zis, fata se curata cu un amestec in parti egale din spirt si acetona. "Pe fata se asaza apoi discuri de vata imbibate in substanta de acid tricloroacetic. Efectul apare in 1-3 minute. In acest timp, senzatiile de arsura, de usturime, de durere sunt din ce in ce mai intense. Cand acidul a atins nivelul membranei bazale apare fenomenul de frosting, adica fata se albeste, capata un aspect de inghetat. Este o manevra dureroasa, dar nu insuportabila. Durerea dureaza foarte putin, 1-3 minute. In momentul in care acidul a ajuns la membrana bazala, substanta se anihileaza singura si durerea scade in intensitate", explica dermatologul. Dupa aceasta se spala fata cu jet puternic de apa. Aspectul de alb, inghetat persista inca 10 minute, apoi pielea ramane rosie pana in a treia zi. Dupa aceea incepe etapa inestetica, de cojire. Acest proces nu este uniform, fata se cojeste cu dungi negre, cu mici exfolieri. Perioada aceasta dureaza in medie 10 zile. Dar dupa aceea, fata are un aspect luminos, in mod cert petele dispar, cicatricele se estompeaza si, de asemenea, dispar micile riduri. "In primele doua zile dupa peeling este absolut interzisa expunerea la lumina. Interzisa este si indepartarea cojilor cu mana", avertizeaza dr. Carmen-Madeleine Curea. Peeling se poate face o data pe luna, cand exista probleme mai grave. Dar numai specialistul este in masura sa stabileasca acest lucru. Medicul dermatolog ii sfatuieste pe cei care vor sa se programeze la peeling sa faca acest lucru cand au cel putin 10 zile libere.

×