x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate În atenția băutorilor de cafea: 2 cești de cafea consumate în fiecare zi au un efect neașteptat asupra ficatului

În atenția băutorilor de cafea: 2 cești de cafea consumate în fiecare zi au un efect neașteptat asupra ficatului

23 Feb 2016   •   16:30
În atenția băutorilor de cafea: 2 cești de cafea consumate în fiecare zi au un efect neașteptat asupra ficatului

Cafeaua este o băutură delicioasă și foarte sănătoasă, dar care poate avea și efecte negative. Este bogată în antioxidanți, putând să prevină numeroase boli, dar pe de altă parte, conține cafeină, un stimulent puternic care duce la tulburări de somn.

Înainte de a renunța la cafea, trebuie să aveți în vedere că această băutură este bogată în nutrienți. Astfel, o ceașcă de cafea de 240 de ml conține mangan (3% din DZR), potasiu (3% din DZR), vitamina B2 (11% din DZR), vitamina B1 (2% din DZR), magneziu (2% din DZR), vitamina B3 (2% din DZR), fosfor (1% din DZR), vitamina B5 (6% din DZR) și folat (1% din DZR).

Chiar dacă la o primă vedere, aceste cantități par nesemnificative, trebuie să ținem cont că, în general, bem mai multe cești cu cafea pe zi. Principalul beneficiu al cafelei este cantitatea ridicată de antioxidanți, mai ales pentru acele persoane care nu consumă fructe și legume.

Potrivit healthyfoodhouse.com, cafeina este cea mai populară substanță psihoactivă din lume, care se găsește în ceai, ciocolată și băuturi răcoritoare. Cea mai importantă sursă rămâne însă cafeaua.

Astfel, o ceașcă de cafea conține în jur de 100 mg de cafeină, un stimulent puternic care blochează funcționarea neurotransmițătorului inhibitor, adenozină. Consumând-o, devenim mai alerți, ne concentrăm mai ușor, ne îmbunătățim capacitatea de reacție și funcțiile cognitive.

Mai mult decât atât, cafeina stimulează metabolismul și performanțele în timpul exercițiilor fizice. Totuși, efectele sale sunt temporare. Dacă o consumați cu regularitate, organismul va deveni imun și nu va mai reacționa așa cum vă doriți.

Medicii au demonstrat că persoanele care beau cafea în mod constant sunt mai puțin predispuși la diabet de tip 2. O cercetare amplă care a cuprins 18 studii a arătat că fiecare ceașcă de cafea consumată reduce riscul de a dezvolta această afecțiune cu 7%.

Efectele benefice ale cafelei nu se opresc aici, putând să prevină cancerul de ficat și ciroza, cu până la 84%.

Totuși, femeile însărcinate, persoanele care suferă de insomnie sau hipertensiune nu ar trebui să consume cafea. Dacă nu faceți parte dintr-una din categoriile menționate anterior, vă puteți bucura în continuare de această băutură delicioasă și energizantă.
 

×
Subiecte în articol: cafea cafeaua cafeina cofeina