x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Igiena cavitatii bucale

Igiena cavitatii bucale

24 Ian 2005   •   00:00

LA STOMATOLOG

DANA CARANOVIC - medic stomatolog

Dintele este implantat, prin radacina lui, in gingie si in osul maxilar. El este acoperit cu un material foarte dur, smaltul. Caria, afectiunea cea mai frecventa, este cauzata de atacarea smaltului de catre acizii ce se formeaza pornind din zaharurile placii dentare, sub actiunea bacteriilor care se dezvolta. Pentru a evita aceste probleme, igiena dentara este esentiala.

Gura este un mediu cald si umed potrivit dezvoltarii microbilor, iar placa dentara, care este constituita din resturi alimentare microscopice, substante salivare si milioane de bacterii, este un fenomen permanent. Daca nu este curatata zilnic se calcifica in straturi si formeaza o substanta dura, tartrul. Singura modalitate de a evita formarea tartrului este periajul dentar corect. Daca nu este indepartat riguros si regulat prin periaj dentar si mijloace complementare - ata dentara, apa de gura - , produce carii, boli gingivale si in final pierderea dintilor.

De 2 ori pe zi cate 3 minute

Pentru ca dintii sa ramana sanatosi, acestia trebuie periati zilnic dupa fiecare masa sau minim de 2 ori pe zi dupa masa de dimineata si inainte de culcare timp de 2-3 minute. Periutele de dinti trebuie schimbate la maximum 3 luni de folosire. Exista periute care au markeri de culoare (indicatori de eficienta) care se decoloreaza pana la jumatatea lungimii firului, semnalizand necesitatea schimbarii periutei. Pentru un periaj corect, periuta se asaza la 45 de grade de suprafata verticala a dintilor si se efectueaza miscari verticale dinspre gingie spre dinte fara a se apasa in mod excesiv. Prin miscari repetate se curata si fetele externe (situate spre obraz) si cele interne (spre limba). Este indicat sa se perieze si limba, pentru a avea o respiratie proaspata.

Ata dentara se foloseste pentru a curata spatiile dintre dinti. Ea previne retractiile gingivale si sangerarea. Ata dentara se foloseste prin miscari de razuire de la gingie inspre afara pe suprafetele dintilor vecini pentru a inlatura resturile alimentare si placa microbiana dentara.

Evolutie spectaculoasa

Pastele de dinti au cunoscut o evolutie spectaculoasa din momentul in care au aparut. Initial se foloseau pentru curatarea dintilor. Apoi li s-au mai adaugat substante placut mirositoare, pastele fiind si o modalitate de combatere a mirosului urat al gurii (halena). Treptat, pastele de dinti s-au imbunatatit cu particule abrazive care au putere mai mare de curatare, substante antiseptice si substante cariostatice (fluor). Azi, pastele de dinti sunt specializate, fiind paste care sunt indicate dintilor mai sensibili, acestea avand un continut mai mare de fluor. Sunt paste care sunt destinate pacientilor suferinzi de boala parodontala, acestea continand substante antiinflamatorii cu efect benefic asupra parodontiului marginal. Si, de asemenea, sunt paste de dinti speciale pentru copii. Acestea sunt astfel concepute incat sa aiba un continut mai scazut de antiseptice, de fluor, deoarece la cei mici exista oricand pericolul de inghitire.

IN GURA OMULUI "traiesc" intre 60 si 70 de tipuri de bacterii. Ele dezvolta placa bacteriana. Unele dintre bacterii, cum sunt germenii anaerobi, sunt responsabili de patologia gingivala. Altele, cum sunt streptococii si lactobacilii, favorizeaza aparitia si dezvoltarea cariilor. Un mediu bucal bogat in bacterii va prezenta un risc suplimentar de formare a cariilor.

PROTEZA. Igiena gurii este foarte importanta si in cazul purtatorilor de proteza. In afara de regulile de igiena obisnuite, persoanele care poarta proteza dentara au grija suplimentara. Ele trebuie sa stie ca pe proteza se depun resturi alimentare ca si pe dantura naturala. Este foarte importanta eliminarea resturilor alimentare ajunse sub proteza, deoarece pot provoca inflamatii dureroase.

REGULI. Purtatorii de proteze vor folosi tabletele de curatat aceste aparate dentare. Prin eliberarea unei cantitati mari de oxigen, tabletele de curatat actioneaza in profunzime, rapid, fara sa atace materialul din care sunt facute protezele. De asemenea, medicii stomatologi recomanda clatirea cu multa apa a spatiilor de sub proteza dupa fiecare masa.

STIRI
DENTISTUL este persoana indicata sa va recomande regulile de prevenire personalizate. Pentru aceasta, dentistul va tine seama de configuratia, pozitia si fragilitatea dintilor dumneavoastra, de flora bacteriana, stilul de alimentatie etc. Aceste elemente il vor ajuta sa stabileasca necesarul de fluor de care aveti nevoie. Un rol important in prevenire il are alimentatia. Potrivit specialistilor, alimentele acide cum sunt bauturile carbogazoase favorizeaza demineralizarea smaltului.

STATISTICILE arata ca in Franta, numarul cariilor, a dintilor lipsa sau cu obturatii la copiii de 12 ani a scazut de la 4,24% in 1987 la 1,7% in 1997. In Germania, numarul acelorasi probleme la copiii de 12 ani a scazut de la 3,9% in 1989 la 1,7% in 1997, in schimb bate pasul pe loc la categoria de varsta 35-44 ani cu 17% si la categoria de varsta 65-74 de ani cu 23%. In Spania, la copiii de 12 ani s-a inregistrat o diminuare de la 2,2% in 1980 la 1,12% in 2000, o posibila explicatie fiind cresterea masiva a numarului medicilor specialisti in ultimii 30 de ani. Statisticile sunt alarmante in ceea ce priveste situatia la acest capitol in tarile est-europene. Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii nu considera o utopie ameliorarea statisticilor in aceasta zona a Europei.

Click pentru a mari imaginea

DINTELE SPART in urma unui traumatism reprezinta o urgenta. Este foarte importanta prezentarea cat mai urgenta la stomatolog, deoarece sansele de recuperare a dintelui sunt mult mai mari. Daca dintele a fost dizlocat sub efectul socului, el poate fi implantat in primele 20 de minute. In drum spre cabinet, victima unui asemenea episod va tine dintele in gura, in contact cu saliva, pana la interventia dentistului.
×
Subiecte în articol: dintilor dentara