Din fericire, există soluții eficiente pentru remedierea acestei situații și redobândirea sănătății orale și a unei danturi strălucitoare, cu ajutorul proteticii dentare.
Care este impactul psihosocial al edentației?
Printre cele mai comune consecințe ale pierderii dinților, potrivit mai multor studii publicate în BMC (BioMed Central) se află:
- scăderea stimei de sine din cauza defectelor dentare vizibile duce la retragere sau evitarea interacțiunilor sociale,
- lipsa dinților poate afecta pronunția și duce la dificultăți în comunicare,
- limitarea participării sociale la activități care îmbunătățesc stilul de viață,
- alterarea relațiilor sociale din cauza evitării situațiilor de acest gen,
- dificultăți în alimentare, la masticație și chiar digestie.
Consecințele emoționale de mai sus își pun amprenta diferit de la persoană la persoană, în funcție de localizarea dinților rămași, gradul de vizibilitate al dinților pierduți sau, pur și simplu, personalitatea persoanei în cauză.
Totuși, dacă sănătatea mentală poate fi afectată diferit, în funcție de fiecare pacient, impactul asupra sănătății generale este unul comun și pe termen lung. Mestecarea necorespunzătoare a alimentelor poate duce la o digestie defectuoasă și, astfel, la diferite afecțiuni.
Ce soluții există pentru pierderea dinților?
Există mai multe opțiuni pentru pacienții edentați, care ajută la restabilirea funcționalității orale și a încrederii în sine. Protetica dentară este specializarea care se ocupă cu înlocuirea dinților pierduți din diferite cauze sau repararea defectelor acestora.
Proteza dentară, o variantă accesibilă
Protezele dentare sunt convenabile mai ales pentru că sunt de mai multe feluri și, astfel, pacienții își pot găsi cu ușurință o soluție confortabilă. Iată principalele tipuri de proteze dentare, dar și informații utile despre cum le poți îngriji.
Protezele au rolul de a reda aspectul și funcționalitatea dinților și pot fi personalizate pentru a semăna cât mai mult cu dinții naturali.
Implantul dentar, înlocuitorul individual al dinților
Implantul dentar este durabil și eficient. Deși poate avea un preț mai ridicat, acesta se adresează în special celor care au suferit pierderi parțiale ale dinților și își doresc o opțiune de tratament cât mai apropiată de dinții naturali.
Implantul este inserat în osul maxilarului sau al mandibulei și susține coroanele dentare.
Puntea dentară, potrivită pentru pierderea mai multor dinți
Puntea dentară este recomandată mai ales pacienților care au pierdut mai mulți dinți care se aflau unul lângă celălalt.
Puntea constă într-un set de dinți artificiali, susținuți de dinți naturali adiacenți sau de implanturi dentare.
Importanța tratamentului stomatologic al edentației
Avansul tehnologic aduce soluții inovatoare pentru realizarea coroanelor dentare și a protezelor, ce fac ca montarea acestora să fie extrem de precisă și mai rapidă, iar rezultatul - o estetică îmbunătățită.
În clinicile DENT ESTET este utilizată tehnologia ALL-ON-4®, care oferă un timp mai scurt de tratament și un cost mai redus, în comparație cu modalitățile convenționale de folosire a implanturilor. Potrivit studiilor, după 7 ani și jumătate, 98% dintre tratamente sunt încă funcționale.
Alegerea celei mai potrivite soluții pentru înlocuirea dinților lipsă trebuie făcută în urma unei evaluări detaliate și a discuției cu medicul stomatolog. Aceasta va lua în considerare aspecte precum starea generală a sănătății, necesitățile specifice ale fiecărui pacient și dorințele acestuia în ceea ce privește rezultatul final.
Viața socială, sănătatea mentală și cea fizică pot fi menținute, dacă edentația este tratată în timp util. Calitatea vieții poate rămâne aceeași de dinaintea pierderii dinților, fără ca pacienții să resimtă diferențe în masticație, pronunție sau chiar în zâmbit.