Reteaua de telemedicina de urgenta a fost extinsa in alte 16 spitale din tara, centrul de coordonare a sistemului fiind in Bucuresti, la Spitalul de Urgenta Floreasca, a anuntat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.
Cele 17 unitati medicale sunt interconectate cu reteaua de telemedicina de urgenta inaugurata in 2008. Astfel reteaua nationala cuprinde 56 de spitale din 19 judete. Peste 9,5 milioane de romani au astfel acces la servicii medicale de urgenta.
Telemedicina inseamna acces rapid la expertiza medicalaprin comunicare la distanta. Prin intermediul unui sistem de videoconferinta si al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse in retea primesc recomandari din partea specialistilor aflati la cele doua centre de comanda situate la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti si la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures.
Medicii de la centrul de comanda ofera suport medical in timp real, pe baza comunicarii audio-video, precum si prin urmarirea a sase indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 si tensiune arteriala.