x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Incurabili - Tara care te omoara

Incurabili - Tara care te omoara

de Paula Anastasia Tudor    |    26 Noi 2005   •   00:00
Incurabili - Tara care te omoara

O familie tanara e nevoita sa emigreze in Anglia, pentru ca in Romania fiul lor de numai 2 ani e condamnat la moarte.

Familia Koritar din Mangalia este una lovita de soarta. Si de indiferenta sau neputinta unor medici. "Cand eram insarcinata in cinci luni jumate, au inceput banuielile. Dupa o luna am ajuns la un echo mai bun in Constanta si mi s-a spus: are capul plin de apa si n-are creier." Asa incepe povestea cutremuratoare a unor parinti despre viata pe care o sadisera. Viata care, in viziunea unor medici, nu era demna de interes.

"L-am nascut si, cand avea 1 an si trei luni, in octombrie 2004, am ajuns in Anglia si l-am operat, povesteste mama lui David, Oana Koritar. A fost singurul loc in care doctorii au facut ceva. Medicul de-acolo ne-a spus ca in Anglia asemenea cazuri nu s-au mai intalnit de 40 de ani. La ei se intervine inca din faza intrauterina pe hidrocefalie... «Acum, in secolul al XXI-lea, mai exista o tara in care nu se face nimic pana la varsta asta?», s-a mirat singurul medic care l-a operat pe David."

LEAGANUL DIN BRATE. David Koritar este un baietel de 2 ani si patru luni care are hidrocefalie. S-a nascut cu circumferinta capului de 50 cm. Acum a ajuns la 72 cm. Primele reactii medicale, absolut socante pentru parinti, au fost la externarea din maternitate. "Personalul medical din maternitatea Mangalia a fost uimit ca-l luam acasa si nu-l abandonam in spital." Cand copilul a implinit doua saptamani, s-au dus la Bucuresti, unde sperau ca baietelul sa fie operat, pentru a i se monta un sunt, care sa-i elibereze capul de lichid. "Am fost la Spitalul 9, unde am auzit ca se fac astfel de interventii, insa medicul, unul renumit dealtfel, ne-a spus ca nu are nici o sansa. Am fost tratati cu foarte multa indiferenta. Desi, daca ar fi fost operat atunci, probabil ca acum nu era asa."

La varsta la care alti copii merg, se joaca si abia poti tine pasul cu ei, David este condamnat sa traiasca in pat sau in bratele celor care-l iubesc. Nu poate sta in picioare, deoarece greutatea capului sau este mult prea mare. In schimb, ii place sa vorbesti cu el si iti zambeste. "Am fost la un medic in Cluj care a fost uimit ca mananca. Un copil «fara creier» nu ar avea astfel de reactii." S-au plimbat prin toata tara cu copilul, sperand ca vor gasi un doctor care sa intervina si sa-i dea o sansa. Nu au gasit decat in Anglia curajul si intelegerea necesare. Era insa destul de tarziu, copilul depasise deja varsta de 1 an.

CA TOTI COPII. David se comporta ca un copil aproape normal: mananca bine, doarme bine, rade

MESCHINA COMPETITIE. "Dupa acea operatie, copilul a inceput sa-si revina. A mers din ce in ce mai bine. Deja speram ca incet-incet va putea sa se bucure macar un pic de copilaria lui. Insa, pe la inceputul lui februarie 2005, s-a imbolnavit. Medicii de-aici se feresc sa-i dea orice fel de reteta, asa ca am ajuns la urgenta la Constanta. Insa nici acolo nu au stiut ce sa-i faca. Lui i se umflase burta, facuse peritonita prin ocluzie intestinala, insa medicii erau paralizati cand ii vedeau capul si ne-au spus in fata ca le e frica sa intervina. Ne intrebau ce rost are, deja nu mai putea respira, era in ultima faza. Am intalnit totusi si medici milosi, care au insistat atunci sa ne fie pusa la dispozitie o salvare care sa ne duca la Bucuresti", ne povesteste tatal copilului, Marius Koritar.

"Cand am ajuns la Bucuresti, l-au pus pe masa, insa nimeni nu se uita la el, erau mult mai preocupati de hartii. Am crezut ca-l pierd atunci, eram disperata si am inceput sa racnesc la ei sa se uite la copil", isi aminteste mama cu groaza. "In sfarsit, l-au operat, insa ii auzeam cum susoteau pe la colturi ca nu va trece peste noaptea aia, ca nu-si va reveni din anestezie... Au fost uimiti ca si-a revenit mai repede decat altii. La Bucuresti, in Spitalul «Marie Curie», l-am gasit pe doctorul Carstoveanu, care ne-a marturisit ca el l-ar fi operat inca de la doua saptamani, ca a mai facut astfel de operatii. Nimeni insa nu a vrut sa ne indrume de la inceput catre el, desi medicul care ne-a refuzat il stia... E o competitie de neinteles cand este in joc viata unui om, mai ales a unui copil."

Dupa operatie a facut infectie de sunt, iar urmarea acesteia a fost meningita. Din cauza meningitei, ceea ce se retrasese in doua luni a crescut in zece zile. Singura alternativa era montarea unui sunt extern, insa au fost asigurati de medici ca, in Romania, David va muri in trei-patru zile, pentru ca in mod sigur va contacta o infectie intraspitaliceasca. S-au dus din nou in Anglia, unde i s-a montat fara probleme un sunt extern, iar copilul nu a mai facut nici o infectie. Acolo i s-a montat si un cateter prin care i se administra medicatia... In Romania nu i s-a montat cateterul, tot pe motiv de infectie intraspitaliceasca, iar copilul era chinuit ingrozitor, pentru ca asistentele nu ii gaseau venele... "Multe interventii, care nu sunt deosebit de complicate, nu se pot face aici sau ii pericliteaza viata, in timp ce in Anglia se fac fara nici o problema. Acela a fost singurul loc in care a fost tratat omeneste - spitalul din Anglia a cumparat pana si o saltea speciala pentru el. Nu am platit medicii, insa a trebuit sa platim spitalizarea: 10.000 de dolari - trei saptamani. Oamenii insa au reactionat extraordinar dupa ce povestea lui David a aparut in presa locala. Au facut cheta si ne-au ajutat cu bani."

Familia Koritar a depus o cerere de rezidenta in Anglia. Li se rupe sufletul sa-si lase departe rudele si toti oamenii care i-au ajutat, dar trebuie sa plece pentru singurul motiv ca viata lui David aici este in pericol.

VIATA, PE PICIOR DE PLECARE
Pana li se va aproba cererea de rezidenta, parintii lui David raman in stand-by. Si traiesc fiecare zi pe picior de plecare. Oricand poate fi necesara o alta interventie asupra lui David, iar ei stiu ca aici nu i se va face nimic. De aceea trebuie sa fie pregatiti in orice moment sa urce in avionul de Anglia. Insa, chiar daca au dat acolo peste un medic curajos si inimos care nu le cere bani, tot trebuie sa plateasca spitalizarea. Au nevoie de bani, iar cei care-i pot ajuta sa-si tina in viata copilul pot dona orice suma, cat de mica, in contul deschis pe numele

Koritar Marius Gheorghe, la BCR, Sucursala Mangalia, Str. Soseaua Constantei 25
2511.2-5516.5 / EUR
Cod IBAN RO56 RNCB 2340 0000 5516 0005
COD SWIFT RNCBROBU

Parintii lui David pot fi contactati la numerele de telefon 0740-148.710 sau 0742-050.112 sau pe adresa de e-mail . Acest copil are sanse sa traiasca normal!
×
Subiecte în articol: pagina de suflete viata copilul david anglia