x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

25 Oct 2005   •   00:00

Aniversare la bagdasar

Infiintata in 1975, Sectia de recuperare neurologica din cadrul Spitalului de Urgenta "Dimitrie Bagdasar" Bucuresti a implinit recent 30 de ani de existenta.

Momentul a fost marcat printr-o sesiune aniversara la care au fost prezenti directorul Spitalului Bagdasar, prof. dr. Vlad Ciurea, prof. dr. Mihai Zamfirescu din partea Academiei de Stiinte Medicale, doctorul Florin Exercian, fosti si actuali pacienti.

Evaluarea activitatii sectiei de neurorecuperare din perspectiva a trei decenii de existenta a fost realizata de seful acesteia, dr. Ion Tudor.

Specializata in ingrijirea pacientilor cu traumatisme vertebro-medulare si cerebro-vasculare, sectia de recuperare are 62 de locuri, ocupate in medie, anual, de 600 de bolnavi.

Ingrijirea este asigurata de un corp medical alcatuit din trei medici primari neurologi, doi medici primari de balneofizioterapie, sase profesori si trei kinetoterapeuti, maseuri, un logoped, un ergoterapeut si un sociolog, carora li se adauga o echipa de asistente medicale si infirmiere. Considerata un centru de referinta in domeniul recuperarii, sectia spitalului "Dimitrie Bagdasar" are o dotare complexa, pe masura ingrijirilor acordate pacientilor: trei sali de gimnastica, doua sali de ergoterapie, cabinete de logopedie, electroterapie, ortezare si protezare. (Gabriela Antoniu)

STIRI

GRIPA AVIARA. Inspectia sanitara din Olanda monitorizeaza permanent site-urile care comercializeaza oseltamivir, vestitul medicament, considerat eficient contra gripei aviare la om, relateaza AFP. In Olanda, numeroase site-uri vand acest antiviral la pretul de 150-170 de euro, iar autoritatile le supravegheaza pentru a nu se incalca legea publicitatii la medicamente. Vanzatorul are dreptul de a mentiona denumirea substantei active, dar nu si pe cea comerciala.

INEDIT. Potrivit unei echipe australiene, un simplu examen al fundului de ochi poate preveni riscul de accident vascular cerebral (AVC). In acest mod se observa eventualele leziuni ale vaselor sangvine. Persoanele care prezinta astfel de leziuni au un risc de AVC cu 70% mai mare decat celelalte. Cercetatorii s-au declarat optimisti ca studiile suplimentare vor confirma eficacitatea acestei metode simple in prevenirea AVC.

RISCURI. Medicamentele pentru stimularea erectiei prezinta efecte adverse cardiovasculare, arata un raport publicat in Franta. Autorii au identificat 621 de efecte secundare, dintre care 303 foarte grave. Printre acestea se numara cele legate de infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, care pot provoca decesul. De aceea, specialistii francezi recomanda medicilor sa prescrie in mod judicios medicamentele respective si sa-si informeze pacientii asupra efectelor nedorite.

STUDIU. In medie, de-a lungul vietii, o persoana traieste 16 ore de orgasm, iar preludiile ii ocupa sase saptamani. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii germani, care au tinut cont de faptul ca punctul culminant al pasiunii nu dureaza decat cateva clipe. Ei au mai stabilit ca oamenii normali isi petrec aproximativ doua saptamani din viata rugandu-se, sase luni in calatorii, cinci ani mananca si beau, iar 24 de ani si 9 luni dorm. Cercetatorii au luat ca durata medie de viata 78 de ani.

FUMAT. Fracturile se vindeca mai greu in cazul fumatorilor. Medicul ortoped Michael Zusik, de la Universitatea Rochester (SUA), afirma ca renuntarea la tigari, chiar si pentru una-doua saptamani dupa fractura, creste sansele de vindecare rapida. De asemenea, el sustine ca medicii ortopezi ar trebui sa refuze sa ii opereze la coloana vertebrala pe fumatori pana nu renunta la viciu. Potrivit teoriei dr. Zusik, nicotina afecteaza celulele maduvei spinarii care au un rol esential in vindecarea fracturilor. Daca se lasa de fumat, sansele de vindecare cresc cu 60%.

VACCIN. Cercetatorii americani sunt pe cale de a descoperi un vaccin impotriva afectiunilor stomatologice. Una dintre cauzele periodontitei (inflamatie a periostului dintelui) este bacteria Porphyromonas gingivalis, care foloseste fermentii din proteine pentru a patrunde si a iesi din celulele dintelui. O echipa de la Universitatea Forsyth (Boston, SUA) a creat o varianta deosebita a acestor fermenti. "La baza vaccinului vor sta acesti fermenti, care vor impiedica patrunderea si prinderea bacteriilor patogene de dinte", arata dr. Margaret Duncan, coordonatorul proiectului.

DICTIONAR

  • CONVALESCENTA - Perioada de tranzitie dintre sfarsitul unei boli si al tratamentului ei si revenirea bolnavului la o buna sanatate psihica si fizica.
  • DIGITOPLASTIE - Operatie chirurgicala constand in repararea printr-o grefa a unui deget amputat partial sau total in urma unui accident.
  • HEMOGLOBINA - Proteina continuta in globulele rosii, carora le confera culoarea, si care vehiculeaza oxigenul in sange. Hemoglobina este sintetizata de catre globulele rosii in timpul formarii in maduva osoasa.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.cartimedicale.ro - site unde poti gasi 251 de carti de specialitate, de popularizare si de referinta care au ca subiect medicina si diversele sale subdomenii
  • www.cmb.ro - Colegiul Medicilor din Bucuresti
  • www.crucearosie.ro - site-ul oficial al Crucii Rosii Romania
  • www.sccc-ga.ro - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
  • www.bmj.ro - site-ul revistei British Medical Journal, editia in limba romana
  • www.dietamea.ro - site de unde poate fi descarcata dieta prin telefon
  • ×