x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

06 Iun 2005   •   00:00
CANCER. Depistarea cancerului bucal prin examinarea vizuala ar putea salva cel putin 37.000 de vieti anual in lume, potrivit unui studiu realizat in India si publicat in revista medicala britanica The Lancet. Expertii sustin ca examinarea vizuala, care dureaza 5 minute, poate decela leziunile precanceroase de la nivelul gurii. Astfel se poate institui un tratament precoce, care reduce cu 34% numarul deceselor.

OBEZITATE. Din cauza obezitatii, o jumatate de milion de copii din Europa sufera de boli care afecteaza de obicei adultii de varsta medie, arata cele mai recente estimari. Intr-un raport prezentat la Congresul european privind obezitatea, specialistii au semnalat incidenta in crestere a tulburarilor precum hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul. Reunite sub denumirea de sindrom metabolic, aceste afectiuni s-au dublat in ultimii 10 ani.

RINICHI. O persoana din 750 traieste cu un singur rinichi, conform unei statistici date publicitatii de Fundatia Nationala a Rinichiului din Statele Unite. Medicii sunt de parere ca persoanele cu un rinichi trebuie tinute sub observatie toata viata, pentru ca prezinta un risc major de a dezvolta complicatii.

ZGOMOT. Expunerea prelungita la poluarea fonica produsa de avioane este responsabila de tulburari de atentie si memorie la copii, avertizeaza Stephen Stansfeld de la Royal London School of Medicine. El a studiat 2.800 de copii cu varste intre 9 si 10 ani, din 89 de scoli aflate in apropierea a trei mari aeroporturi. Cercetatorii au descoperit ca zgomotul produs de avioane si autoturisme reprezinta un factor de stres pentru copii, afectandu-le atentia si memoria.

MILITARI. Dr. Jamie Hacker Hughes si colegii sai de la King’s College din Londra au ajuns la concluzia ca, in unele cazuri, participarea la actiunile militare poate avea influenta pozitiva asupra psihicului. 421 de militari englezi care au petrecut patru luni in Irak au raspuns unui chestionar al medicilor inainte si dupa campanie. "Cei mai multi dintre militari s-au intors din Irak cu o stare psihica mult mai buna decat la plecare pentru ca au luat parte la actiuni cu caracter pozitiv", afirma dr. Hughes.

ADOLESCENTI. Unii medici gresesc ca nu ii intreaba la vizita medicala pe adolescenti daca fumeaza, consuma alcool sau droguri. In acest fel este ratata sansa de a-i educa pe adolescenti astfel incat sa renunte la aceste vicii pana nu este prea tarziu. Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Wisconsin-Madison, numai 55% dintre adolescenti sunt intrebati de medici daca fumeaza.

FUNDATIA COPII SANATOSI
"Copii Sanatosi - Copiii conteaza pe noi" este o fundatie cu caracter nonprofit, ale carei obiective sunt reducerea numarului de nou-nascuti cu malformatii congenitale si prevenirea abandonului copiilor cu astfel de afectiuni.

Trebuie mentionat ca a crescut numarul nou-nascutilor cu malformatii congenitale in special de tip cardiac. Fundatia "Copii Sanatosi" (Strada Mihai Eminescu nr. 82-88, tel. 211.44.64) colaboreaza cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu", precum si misiunea UNICEF in Romania. "Fundatia «Copii Sanatosi» colaboreza indeaproape cu medicii de familie in ceea ce priveste asistenta viitoarelor mame.

Unul dintre cele mai importante mesaje ale fundatiei este adresat femeilor insarcinate, pledand pentru importanta inregistrarii lor la medicul de familie, avand in vedere rolul important pe care il are fiecare dintre acestia in ceea ce priveste sanatatea gravidei.

Astfel fiecare medic de familie se va implica in realizarea proiectelor pe care fundatia si le-a propus: cat mai putina suferinta si cat mai multi copii sanatosi". Aceste proiecte vizeaza femeile insarcinate cu venituri reduse (venit net pe membru de familie care sa nu depaseasca 3.500.000 lei, justificat printr-o declaratie pe proprie raspundere).

Odata inregistrate la medicul de familie, vor primi un formular de trimitere completat de medic si vor putea suna astfel la fundatie pentru a fi programate la un centru medical in vederea efectuarii analizelor medicale gratuite: triplu test, ecografie si consult ginecologic (in functie de rezultatul investigatiilor).

DICTIONAR
  • Carcinoid - Tumoare benigna sau maligna, putin voluminoasa, care se dezvolta mai ales in mucoasele digestive, uneori in mucoasa bronsica, pe seama celulelor endocrine.
  • Edulcorant - Substanta de origine naturala sau de sinteza care da un gust dulce. Edulcorantii sunt utilizati ca aditivi alimentari, ca excipienti pentru a facilita administrarea medicamentelor, ca inlocuitori ai zaharului in tratamentul diferitelor dereglari nutritionale (diabet, obezitate etc.).
  • Ipohondrie - Preocupare excesiva pentru propria sanatate, cu teama obsesiva de a fi bolnav. In formele sale grave, ipohondria imbraca un aspect delirant si halucinatoriu.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.drg.ro - Pagina finantarii bazate pe caz (DRG) a spitalelor din Romania
  • www.umfcv.ro - Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova
  • www.ispb.ro - Institutul de Sanatate Publica Bucuresti
  • www.diabetzaharat.ro - Site dedicat diabetului zaharat
  • www.nututun.ro - Afla cum poti sa te lasi de fumat
  • www.cmr.ro - Colegiul Medicilor din Romania
  • www.srmfr.ro - Societatea Romana de Medicina Fizica si de Recuperare
  • ×
    Subiecte în articol: copii