x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 9 informații esențiale despre Parkinson, boala care afectează 1 din 500 de oameni

9 informații esențiale despre Parkinson, boala care afectează 1 din 500 de oameni

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2022   •   19:45
9 informații esențiale despre Parkinson, boala care afectează 1 din 500 de oameni
Sursa foto: Hepta

Boala Parkinson afectează aproximativ 1 din 500 de oameni și apare ca urmare a pierderii celulelor nervoase din zona creierului responsabilă de controlul mișcărilor. Printre celebritățile afectate de această boală se numără actorul Michael J. Fox și campionul Muhammad Ali.

Simptomele principale ale bolii Parkinson sunt reprezentate de tremor, încetinirea mișcărilor și creșterea rigidității mușchilor. Deși nu există un remediu pentru vindecarea bolii Parkinson, tratamentele actuale permit ameliorarea simptomelor și menținerea calității vieții. Cunoscutul medic specialist Vasi Rădulescu a publicat o listă cu 9 lucruri pe care trebuie să le știm despre boala Parkinson:

"1. Boala Parkinson apare prin lezarea unor neuroni din creier care produc dopamină. Acești neuroni se află în zona numită substantia negria.

2. Dopamina este extrem de importantă în reglarea mișcărilor corpului.

3. Boala este diagnosticată de regulă la vârsta de peste 60 de ani, dar există și o variantă „early onset”, care poate debuta la 20-30 de ani.

4. Afecțiunea evoluează progresiv. Dacă la început poate prinde doar o mână sau un picior, ulterior va afecta toate membrele.

5. Principalele simptome sunt: tremor involuntar al extremităților, mișcări încetinite, tensiune în mușchi.

6. Nu există un tratament care să vindece boala. Fiecare om diagnosticat știe acum că va purta afecțiunea toată viața.

7. Se administrează în principal levodopa, un medicament pe bază de dopamină. Substanța ameliorează simptomele.

8. În unele cazuri severe se poate face o stimulare cerebrală adâncă, folosindu-se electrozi conectați la ariile afectate.

9. Boala e de 1.5 ori mai frecventă la bărbați față de femei.", informează Dr. Vasi Rădulescu.

×