x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Într-o lume a tăcerii

Într-o lume a tăcerii

21 Aug 2009   •   00:00
Într-o lume a tăcerii

Mario trăieşte într-o linişte totală. Vorbele şoptite la ureche de mama sa îl fac să zâmbească. A suferit o operaţie pe cord la numai 14 zile de la naştere. Încercările la care este supus parcă nu se mai termină. Acum are nevoie de proteze auditive. Suma de bani necesară achiziţionării aparatelor este prea mare pentru a putea fi achitată de părinţii săi.

Este jucăuş, are ochii vioi şi nici nu ai zice că din primele zile de naştere a suferit o operaţie pe cord. "În ziua în care l-am adus pe lume, medicii m-au anunţat că este ceva în neregulă cu copilul meu. Diagnosticul a fost pus imediat: transpoziţie de vase mari. Era nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală. Am aşteptat 14 zile până a mai luat copilul în greutate. Trebuia să aibă peste 4 kilograme. Un echipaj SMURD l-a transportat pe băieţel până la spitalul din Târgu-Mureş, unde a şi suferit intervenţia chirurgicală", povesteşte mama despre clipele în care doar credinţa în Dumnezeu îi dădea putere să reziste.

O lună şi cinci zile a stat Ana Maria Fieraru cu fiul ei, Mario, în spitalul din Târgu-Mureş. Cel de Sus şi-a revărsat toată dragostea şi bunătatea asupra micuţului, făcând ca operaţia să fie considerată un adevărat succes.

ÎNCĂ O ÎNCERCARE
"Iniţial, doctorii îmi spuseseră că băiatul meu nu are nici o şansă de viaţă. De nenumărate ori am dat semnătură pentru a se face operaţia. Ştiam că, în lipsa ei, Mario nu ar fi supravieţuit." Ana Maria a respirat uşurată abia după ce a avut loc intervenţia chirurgicală. Băiatul îşi revenea cu fiecare zi ce trecea. Inima mamei se umplea de bucurie. Nici prin gând nu i-ar fi trecut însă că Dumnezeu avea să o încerce încă o dată.

"Până la un an a fost totul bine. După operaţia pe cord, medicii ne-au zis că e posibil ca Mario să aibă mici probleme ba cu auzul, ba cu văzul. Dar că în timp se vor remedia. Aşa că nu am dat atenţie nici unui semn că cel mic nu ar auzi bine. Am pus totul pe seama efectelor secundare", povesteşte mama, cu vocea înecată în lacrimi. Timpul a trecut, iar copilul cu ochi luminoşi nu reacţiona decât la cele mai puternice zgomote. "Auzea foarte fin, de parcă cineva îi şoptea la ureche, zgomotul produs de un picamăr, sunetul trebuia să depăşească 70 de decibeli", explică mama copilului.

Au luat iar drumul medicilor şi al spitalelor. Analize, teste, audiograme. Diagnosticul doctorilor: hipoacuzie bilaterală severă. Soluţia cea mai bună ar fi fost implantul cohlear. Din cauza operaţiei pe cord pe care a suferit-o, la numai câteva zile de la naştere, medicii au ajuns la concluzia că Mario nu mai poate fi operat. Aparatele auditive a fost varianta pentru care au optat. De-atunci, zilele s-au scurs greu pentru familia Fieraru. Mario a devenit din ce în ce mai nervos şi mai agitat, lacrimile au început să-i curgă mai des pe chipul trist, iar mama a strâns din dinţi, a făcut economii, dar tot nu a reuşit să strângă vreun leu.

 

 

"Medicamentele, mâncarea, îmbrăcămintea depăşesc suma de 4.500.000 de lei, cât primeam de la stat ca însoţitor de copil cu handicap grad 1. Acum, nu mai primesc nimic, decât alocaţia sa, care este dublă, de 840.000 de lei. Soţul meu lucrează în construcţii. Câştigă foarte puţin. Ne descurcăm greu. Dar am zis că merită să încercăm orice pentru copilul nostru. Mai ales că medicii cu care am stat de vorbă ne-au zis că, ajutat de aparate, Mario ar putea să audă foarte bine", spune mama cu încredere că Dumnezeu şi oamenii cu suflet deschis vor fi alături de ea şi de fiul ei.

ABIA DACĂ AUDE ZGOMOTUL PRODUS DE PICAMĂR
După ce s-a chinuit îndelung să obţină bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (18 milioane de lei vechi) pentru două proteze auditive, părinţii au constatat că "nu erau bune pentru gradul lui de surditate. Nu i-au folosit foarte mult, deşi copilul le-a purtat. Dar tot nu auzea", spune mama. Mama a cerut sfatul medicilor unor clinici particulare. Audiogramele efectuate au arătat că Mario are nevoie de aparate auditive mult mai performante.

Costul însă depăşea cu mult puterile limitate ale celor doi părinţi. "Protezele cu care Mario aude fără nici o problemă costă 160 milioane de lei vechi. E o sumă mult prea mare. Aşa că medicii s-au orientat către o altă pereche de proteze auditive, care costă 96 milioane de lei vechi. E o sumă imensă şi aceasta. Dar sperăm să fim ajutaţi. Numai aşa Mario ar putea să audă." Mama lui Mario îşi priveşte copilul. La ureche îi şopteşte cât de mult îl iubeşte. Chipul celui mic tresaltă. S-a obişnuit cu tăcerea. Arareori este vesel. Ochii îi zâmbesc însă de fiecare dată când mama îşi apropie buzele de urechea lui şi-i picură vorbe.

 

Are nevoie de 96 de milioane de lei vechi
Pentru cei care vor să-l ajute pe Mario să poată auzi, pe numele mamei sale, Ana Maria Fieraru, la Banca Transil-vania s-a deschis contul în lei: RO05BTRL03001201R39891XX.

×