x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Investigarea ochilor pentru a vedea atacul cerebral

Investigarea ochilor pentru a vedea atacul cerebral

de Magda Marincovici    |    25 Aug 2013   •   19:23
Investigarea ochilor pentru a vedea atacul cerebral
Sursa foto: Thinkstock
Suferinzii de hipertensiune arterială sunt mai expuşi riscului de accident vascular cerebral
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială sunt mai expuse comparativ ca alte persoane  riscului de a face un accident vascular cerebral. Dar printr-o investigaţie imagistică a retinei hipertensivilor acest risc ar putea fi prevenit, susţin cercetătorii de la Universitatea din Singapore. Ei spun că printr-o simplă investigare a retinei ar putea fi evaluat în ce măsură o persoană este pândită de pericolul unui accident vascular cerebral. Cercetătorii de la Universitatea din Singapore au pornit studiul lor de la întrebarea dacă retinopatia persoanelor suferinde de hipertensiune arterială ar putea ajuta la prevestirea riscurilor de AVC.

Pentru aceasta autorii acestei cercetări, publicată recent în revista Hypertension, au examinat datele referitoare la peste 2.900 de persoane cu vârste între 50 şi 73 de ani, suferinde de hipertensiune arterială. În perioada monitorizarii acestora, de aproximativ 13 ani, 165 de persoane au suferit un AVC, 146 din cauza unui cheag de sânge şi 15 au avut un accident cerebral hemoragic. Autorii studiului au ţinut seama de vârsta, sexul, tensiunea arterială a persoanelor monitorizate, precum şi de alţi factori şi au declarat că “sunt în măsură să afirme că persoanele afectate de retinopatie hipertensivă moderată sunt mai aproape de pericolul unui accident vascular cerebral”. Astfel, o investigaţie de imagistică a retininei, de fapt un simplu test noninvaziv, fără costuri exagerate, ar putea fi extrem de folositoare pentru detectarea în timp util a pericolul de AVC.

Această descoperire, care mai trebuie aprofundată prin noi studii, este extrem de importantă, în condiţiile în care, la ora actuală, AVC ocupă locul al treiea, după bolile cardiovasculare şi cancer, ca factor de deces şi este o cauză majoră de handicap fizic şi psihic. Cel mai frecvent este AVC-ul provocat de cheagul de sânge care obturează o arteră cerebrală. Astfel, sângele nu mai poate trece şi creierul nu mai beneficiază de oxigen. Din cauza lipsei de oxigen, celulele arterei afectate mor. În acest caz, este foarte important să se intervină corect şi eficient în cel mai scurt timp, astfel încă să se reia fluxul saguin spre creier, pentru a  reduce numărul şi severitatea sechelelor.

În ţara noastră, se înregistrează aproximativ 300 de AVC la 100.000 de adulţi, comparativ cu 200, media europeană.
Potrivit OMS, în lume, hipertensiunea arterială afectează un adult din trei şi este cauza a peste nouă milioane de decese anual. OMS mai avertizeaza că, în perspectiva anilor 2030, AVC-ul va deveni principala cauză de deces la nivel mondial. 

×
Subiecte în articol: accident vascular cerebral