x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Iod radioactiv în laptele de vacă

Iod radioactiv în laptele de vacă

de Steluta Indrei    |    31 Mar 2011   •   19:33

Doze de iod radioactiv au fost detectate in esantioane de lapte provenind din Franta si SUA, informeaza Institutul Francez de Siguranta Nucleara si Agentia Americana de Protectie a Mediului. Rezultatele analizelor confirma ca iodul 131 face parte din deseurile radioactive de la Fukushima. Specialistii ne asigura insa ca dozele depistate in lapte sunt reduse si nu sunt toxice. Analiza probelor de lapte efectuata la 25 martie in Loire-Atlantique a aratat un nivel de 0,11 milisievert de iod 131 la litru. Probele de lapte analizate la aceeasi data in Spokane (Washington) au scos la iveala un nivel de 0,029  milisievert de iod 131 la litru. Aceste doze sunt minime, dar in mod normal in lapte nu este admisa nici o urma de iod radioactiv.

Potrivit expertilor, cantitatile de iod 131 detectate in lapte sunt mult sub nivelul la care ar putea prezenta riscuri pentru sanatatea publica, si implicit pentru nou-nascuti si copii. Astfel de urme ar putea fi descoperite si în zilele următoare se precizeaza intr-un comunicat al Agentiei Americane de Protectie a Mediului.

Philippe Renaud, seful Laboratorului de studii radioactive din Franta, subliniaza ca “laptele este unul dintre alimentele cele mai sensibile la contaminarea radioactiva, dupa legumele cu frunze. Laptele se contamineaza prin intermediul ierbii incarcate cu izotopi radioactivi cu care se hranesc vacile”.

×