x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Iubirea, medicament contra durerii

Iubirea, medicament contra durerii

de Marina Constantinoiu    |    14 Iul 2011   •   15:16

Simplul fapt de a privi o fotografie a unei fiinte dragi este suficient pentru a reduce semnificativ senzatia de durere, prin stimularea zonelor specifice din creier, potrivit unui studiu american, citat de passionsante.be.

Astfel, iubirea ar fi un adevarat mediacament contra durerii, daca este sa ne luam dupa cercetarile realizate la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford (California).

Specialistii au format un grup din care au facut parte opt femei si sapte barbati, implicati intr-o relatie de dragoste de origine recenta. Mainile lor au fost supuse unor stimulari dureroase. In acelasi timp, fiecare a fost invitat sa priveasca pe un ecran fotografia fiintei dragi sau pe cea a unei cunostinte sau sa raspunda la un chestionar banal. Activitatea creierelor lor a fost urmarita in timp real, folosindu-se un RMN performant.

Rezultatul: durerea a fost mai putin intens resimtita la vederea persoanei indragite decat la vederea unei cunostinte sau decat cea resimtita in timpul rezolvarii chestionarului. In plus, interesant este ca regiuni diferite ale creierului intervin potrivit circumstantelor. Distragerea atentiei de catre chestionar activeaza, se pare, creierul "vigilent', in timp ce fotografia persoanei iubite stimuleaza zona de recompensa (cea care reactioneaza, de exemplu, la consumul de cocaina sau la castigarea unei sume importante de bani). Autorii, care isi publica rezultatele in revista de specialitate PloS One, concluzioneaza ca activarea acestor structuri cerebrale de catre amor actioneaza literalmente ca un antidot al durerii.

×
Subiecte în articol: iubire creier durere stimuli