x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Jeffrey Franks: Sistemul sanitar este defect

Jeffrey Franks: Sistemul sanitar este defect

de Magda Marincovici    |    Daniela Ivan    |    04 Feb 2012   •   21:00
Jeffrey Franks: Sistemul sanitar este defect

FMI a acceptat sa acorde Guvernului inca sase luni pentru Legea sanatatii. "Am convenit ca trebuie sa se acorde timp pentru o dezbatere publica completa", a spus Franks, care a precizat ca intelege ingrijorarea populatiei, dar a apreciat ca sistemul este defect si trebuie schimbat. "Suntem constienti de ingrijorarea publicului, si intelegem ingrijorarea publicului, dar trebui sa fie clar: sistemul sanitar din Romania este defect si nu mai poate continua fara reforme semnificative, intrucat cererile sunt mult mai mari decat resursele", a spus Franks la conferinta de la finalul misiunii de evaluarea a acrodului stand-by.

"Guvernul va elabora o strategie cu un rol mai ridicat acordat sistemului privat. Nu este indicat sa se promita beneficii mai mult decat bani exista in buget", a spus Franks. Proiectul de lege va intra in dezbatere publica timp de sase luni, pana atunci FMI a tinut sa se asigure ca fondurile din sanatate nu vor fi risipite. "Am convenit revizuirea recentei aprobari a coplatii pentru simplificarea acesteia si scutirea membrilor vulnerabili si continuarea procesului de aliniere a duratei de spitalizare si a numarurlui de paturi la normele europene", a continuat Franks.

"In conceperea noului sistem va fi important sa se asigure resurse publice atat de la buget, cat si de la contributiile de asigu­rari sociale. Nu este viabil sa se promita beneficii mai mari fara resurse mai importante, indiferent cine gestioneaza sistemul", a mai spus Franks.

Fostul proiect de reformare a sectorului sanitar a produs controverse puternice. Doctorul Raed Arafat a demisionat in luna ianuarie din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, in urma nemultumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa sa de presedintele Traian Basescu. Ulterior, Arafat a revenit in Ministerul Sanatatii, pe postul de subsecretar de stat, decizie luata in urma unei discutii pe care acesta a avut-o si cu seful statului.

×
Subiecte în articol: jeffrey franks starea de sănătate