x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Laptele de vacă poate provoca alergii copiilor sub 2 ani

Laptele de vacă poate provoca alergii copiilor sub 2 ani

de Steluta Indrei    |    02 Apr 2012   •   20:02
Laptele de vacă poate provoca alergii copiilor sub 2 ani

Cazurile de alergii la copii sunt in crestere in tara noastra. Cele mai frecvente reactii alergice aparute la copii sunt alergiile alimentare si eczema atopica. Iar cea mai frecventa cauza a acestor manifestari alergice la copiii sub 2 ani o reprezinta proteinele intacte din laptele de vaca. Un studiu recent efectuat in tara noastra arata ca, in prezent, 8% dintre sugari sunt alergici la proteinele din laptele de vaca.

Aceste date au fost prezentate in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei (28-31 martie 2012) de catre profesorul doctor Coriolan Ulmeanu, seful sectiei de Toxicologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii 'Grigore Alexandrescu'. El a avertizat ca se inregistreaza o crestere alarmanta a sugarilor cu reactii alergice severe provocate de laptele de vaca. Anul trecut, la Spitalul 'Grigore Alexandrescu' au fost internati 211 sugari cu accidente alergice severe (soc anafilactic) in urma consumului de lapte de vaca, a precizat profesorul Coriolan Ulmeanu.

Alergia la proteinele din laptele de vaca se poate manifesta la nivelul pielii (eczema), la nivelul aparatului digestiv (varsaturi, diaree, colici abdominale, crestere necorespunzatoare) sau la nivelul aparatului respirator (respiratie suieratoare, dispnee). Recent se considera si constipatia una dintre manifestarile alergiei, aceasta fiind prezenta ca semn unic la alergiei la proteinele din laptele de vaca.
Ca orice alergie, si cea la proteinele laptelui de vaca se asociaza cu un factor de risc familial, adica unul sau chiar ambii parinti sunt atopici (predispusi la alergii). Insa cu cat copilul este mai ferit de factori alergici in primul an de viata, in speta proteinele din lapte, cu atat se poate intarzia sau chiar evita dezvoltarea unei alergii.

Pentru a proteja copiii de riscul alergiilor alimentare, profesorul Ulmeanu a subliniat ca este important ca parintii sa respecte urmatoarele recomandari emise de Organizatia Mondiala a Sanatatii:
Copiii sa fie alimentati exclusiv la san pana la varsta de 6 luni. Mamele trebuie incurajate de medicii din maternitate si de medicii de familie sa alapteze, sa respecte aceasta regula de aur pentru protejarea sanatatii copilului, atrage atentia profesorul Coriolan Ulmeanu. In cazurile deosebite, cand alaptarea nu este posibila sau in primele zile dupa nastere, pana la stabilirea lactatiei, se recomanda administrarea unei formule de lapte hipoalergenice. Studii riguroase au dovedit ca formula hipoalergenica (HA) reduce cu 55% riscul de reactii alergice.

Dupa oprirea alimentatiei la san se recomanda formule de lapte care contin imunonutrienti (de exemplu: LC-PUFA, omega 3), cu rol important in prevenirea alergiilor.
Protejarea florei intestinale cu ajutorul probioticelor si prebioticelor constituie o alta metoda pentru a reduce riscul de alergii.
Laptele de vaca trebuie introdus in alimentatia copiilor dupa varsta de 2 ani. Laptele de capra sau cel de soia nu este indicat inaintea acestei varste, pentru ca exista riscul de a se produce o alergizare incrucisata.
In cazul copiilor alimentati exclusiv la san si care totusi dezvolta reactii alergice se recomanda ca mama sa excluda laptele de vaca din regimul alimentar.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate