x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolul din farfurie. Leguma care te poate ucide. Tudor Ciuhodaru: "Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome"

Pericolul din farfurie. Leguma care te poate ucide. Tudor Ciuhodaru: "Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome"

de Redacția Jurnalul    |    08 Oct 2024   •   16:30
Pericolul din farfurie. Leguma care te poate ucide. Tudor Ciuhodaru: "Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome"

O legumă este foarte gustoasă și are multe beneficii pentru sănătate dar poate fi și otrăvitoare. Sunt zeci de specii de ciuperci iar dintre acestea unele pot fi fatale.

Credem că ciupercile otrăvitoare sunt viu colorate, însă multe seamănă cu cele comestibile și trebuie să le cunoaștem bine pentru a face diferența. Astfel că o singură ciupercă te poate ucide. 

Ciupercile sunt delicioase, pot fi adăugate pe pizza, în supe și sosuri dar dacă vrei să mănânci ciuperci culese de tine, trebuie să te asiguri că le cunoști foarte bine.  Ciupercile otrăvitoare pot crește lângă soiurile comestibile și nu sunt periculoase la atingere, dar consumul lor îți poate pune viața în pericol. 

”Atenție, au apărut primele cazuri de intoxicație cu ciuperci! Trei frați din Iași, cu vârstele de 22, 20 și 15, au ajuns la urgențe după ce au consumat ciuperci. Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. Nu vă jucați cu așa ceva!”, a atras atenția medicul Tudor Ciuhodaru.

Acesta a prezentat și un mic ghid de prevenție și supraviețuire unde a explicat ce trebuie să faci în caz de intoxicație.

”1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.

2. Sunați la 112 și chemați Salvarea deoarece este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie.

3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).

4. începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor.”, a scris Tudor Ciuhudaru pe Facebook.

Simptomele otrăvirii cu ciuperci

Circa 3% din soiurile cunoscute de ciuperci sunt otrăvitoare. Simptomele otrăvirii pot varia de la disconfort gastrointestinal la insuficiență hepatică și deces, în funcție de tipul de toxină ingerată.

Insuficiența hepatică acută în urma otrăvirii cu ciuperci nu este frecventă, dar se întâmplă. Și, în general, cazurile sunt provocate de faptul că un culegător de ciupereci a ales una otrăvitoare. 

La început, cele mai frecvente simptome ale otrăvirii cu ciuperci includ: greață, vărsături, durere abdominală și diaree, potrivit spynews.ro.

 

×