x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mami, alăptează-ţi pruncul cel puţin 180 de zile!

Mami, alăptează-ţi pruncul cel puţin 180 de zile!

de Steluta Indrei    |    10 Aug 2012   •   21:00
Mami, alăptează-ţi pruncul cel puţin 180 de zile!

Alaptarea constituie una dintre prioritatile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Si anul acesta, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii (1-7 august), OMS reaminteste ca hranirea bebelusului cu lapte matern in primele 6 luni de viata, fara introducerea altui aliment, este cel mai eficient mod de a-i proteja sanatatea.

Saptamana Mondiala a Alaptarii, organizata incepand din 1991 in 170 de tari ale lumii, inclusiv in Romania, reprezinta si pentru specialistii din tara noastra inca un prilej de a trage un semnal de alarma cu privire la scaderea dramatica a numarului mamelor care isi alapteaza pruncii. Astfel, potrivit celui mai recent studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, doar 12% dintre sugari sunt hraniti exclusiv la san pana la varsta de 6 luni. Chiar si in prima luna de viata, ponderea copiilor alaptati exclusiv depaseste doar cu putin 30%. Un copil este considerat ca fiind alimentat exclusiv la san daca in afara de laptele matern nu mai primeste nici un fel de alte lichide (apa, ceai, suc de fructe, lapte formula) sau alimente solide, cu exceptia unor vitamine, suplimente nutritive sau medicamente. Datele dovedesc ca in Romania se inregistreaza unele dintre mai mici rate ale alaptarii. In Franta, de exemplu, peste 40% dintre copii beneficiaza numai de lapte matern pana la 6 luni.

De ce laptele matern este alimentul ideal pentru copil in primele lui 180 de zile de viata? Dupa cum subliniaza in repetate randuri expertii OMS, laptele de mama ii asigura bebelusului toate substantele nutritive de care are nevoie pentru a creste sanatos. Dar ceea ce face laptele matern net superior oricarei formule de lapte este continutul sau in anticorpi, care protejeaza copilul de boli infectioase (diaree, pneumonie) si alergii. Prin laptele sau, mama ii confera copilului imunitate in fata unor boli grave.

Specialistii din cadrul OMS insista asupra faptului ca alaptarea trebuie sa fie exclusiva pana la 6 luni. Hranit corespunzator numai cu laptele mamei, bebelusul nu are nevoie de nimic altceva in primele 180 de zile de viata. Nici macar de apa, sustin medicii, deoarece in prima parte a suptului, laptele matern este mai diluat pentru a potoli setea copilului, iar pe parcurs devine mai consistent astfel incat sa-i potoleasca foamea. Alaptarea exclusiva trebuie sa se faca "la cerere", adica ori de cate ori bebelusul doreste sanul mamei. Intr-adevar, acest lucru inseamna efort din partea mamei, dar cele 180 de zile de alaptare inseamna un dar nepretuit. Laptele matern pana la 6 luni ii garanteaza copilului crestere, dezvoltare si sanatate optime.

×