x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicii vor putea profesa şi la “stat”, şi la privat

Medicii vor putea profesa şi la “stat”, şi la privat

de Magda Marincovici    |    31 Iul 2013   •   19:45
Medicii vor putea profesa şi la “stat”, şi la privat

Spitalele publice vor putea avea clinici sau secţii private, în care medicii să acorde asistenţă după programul din unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor,  pus  în dezbatere publică pentru 30 de zile de Ministerul Sănătăţii. 

Potrivit ministrului Nicolăescu, acest proiect va fi aplicat în sistem pilot, în primul semestru din 2014.
"Vorbim despre un proiect privind creşterea veniturilor medicilor, prin care urmărim creşterea veniturilor acestora, dar şi reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sănătate, respectiv acela că singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv şapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat", precizează ministrul Eugen Nicolăescu. Pentru medicii care aleg să-şi facă meseria cu normă întreagă la stat, spitalele vor pune la dispoziţia lor secţii sau paturi private. "Medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public câte şapte ore, cât prevede Codul muncii, şi primesc 3.000 de lei. Dar, dacă vrei să fii numai angajatul spitalului public, poţi să vii să lucrezi suplimentar în nişte paturi private sau secţii private şi îţi completezi veniturile", spunea recent ministrul Eugen Nicolăescu.

De fapt, proiectul supus dezbaterii se bazează pe modelul spitalelor publice din Franţa, unde activitatea privată din spitalul public se derulează în afara programului de lucru.

Potrivit aceluiaşi proiectului MS, dacă medicii nu aleg să profeseze cu normă întreagă “la stat”, ei pot opta pentru o normă redusă în spitalul public: respectiv, câteva ore în spitalul public şi restul în unitatea privată. "Fiind vorba despre un sistem privat, consultaţiile în aceste secţii vor fi plătite de către pacient, în mod direct, sau prin asigurările private ale acestuia. Tariful perceptul de unitate sanitară pentru secţia sau paturile private vor fi afişate”, explică ministrul Sănătăţii. Un procent din tariful pe care îl încasează medicul îl pune la dispoziţia echipei cu care lucrează, iar o parte, spitalului.  Astfel, din suma încasată de medic, 60% revine acestuia, 30% echipei medicale, iar 10%, spitalului. 
Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că numărul paturilor private nu va putea depăşi 20% din totalul celor publice.

Din reforma în sistemul sanitar face parte şi proiectul privitor la pachetul de servicii medicale de bază ce va fi pus în dezbatere publică în 30 septembrie şi care va fi asumat de Executiv. "Vreau să fac precizarea că la pachetul de servicii de bază trebuie să aibă acces atât cei asiguraţi, cât şi neasiguraţi, un accent deosebit fiind pus pe prevenţie, dar şi pe relaţia cost – eficienţă", spune ministrul Nicolăescu. Componentele de bază ale pachetului de bază sunt: servicii de medicină preventivă, servicii de urgenşă, costurile acoperind activităţile SMURD, ambulanţă, unitate de primiri ugenţă, centru de primiri urgenţă. Pacienţii vor beneficia de servicii prin programele naţionale de sănătate de cancer, diabet, transplant, boli rare etc. De asemenea, vor avea acces la medicina de familie şi la ambulatoriul de specialitate.
 

×