x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Microbii se simt bine si in frigider

Microbii se simt bine si in frigider

de Georgeta Licsandru    |    16 Aug 2005   •   00:00
Microbii se simt bine si in frigider
SFATURI
Stiati ca intr-un frigider pot exista mai multi microbi decat pe colacul unui WC? Aceasta este concluzia unor studii de data recenta, care recomanda o igiena stricta a frigiderului pentru a evita inmultirea microbilor. Deoarece sanatatea noastra depinde si de modul in care pastram curatenia in frigider.

"In ultimul timp au aparut frigidere care au un sistem pe baza de argint, cunoscut ca un material cu actiune bactericida, sau frigidere cu dezghetare automata. Insa sistemul acesta nu poate face fata singur daca nu este mentinuta igiena frigiderului prin spalarea cu substante care sa indeparteze resturile organice aparute in urma manipularii alimentelor. Petele de sange, de mancare favorizeaza dezvoltarea bacteriilor", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De aceea, frigiderul si congelatorul trebuie spalate si dezinfectate periodic.

Nu depozitati la gramada

In partea de refrigerare sunt pastrate alimentele care vor fi consumate in decursul a doua, maximum trei zile. In congelator, dimpotriva, produsele alimentare se pot pastra mai multe luni. Pentru a le pastra proprietatile nutritive, alimentele nu trebuie asezate oricum in frigider. Fructele, legumele, produsele din carne trebuie puse pe rafturi separate. Mancarea gatita trebuie pastrata separat de carnea cruda, deoarece zeama de la carne poate contamina cu bacterii alimentele pregatite. "Daca alimentele sunt depozitate la gramada, are loc fenomenul de contaminare incrucisata. Legumele puse langa peste sau carne, de exemplu, pot fi contaminate cu bacteriile prezente in carne. Pentru ca legume mancam si crude in salate, bacteriile nu au cum sa fie distruse. Carnea insa este supusa unui proces termic, este gatita, existand sanse de a fi distruse microorganisme periculoase", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Mezelurile, branzeturile trebuie invelite in folii atunci cand sunt puse la frigider, pentru ca s-a constatat ca unele microorganisme sunt active pana la minus 2, minus 3 grade Celsius si, chiar daca nu se mai inmultesc, ele pot contamina alimentele.

UTIL. Frigiderul nu trebuie supraincarcat, pentru ca nu va mai avea suficienta forta de racire. Usa frigiderului nu trebuie deschisa prea des, pentru ca aerul din interior se va incalzi, favorizand alterarea alimentelor. Pentru a nu creste temperatura din interior, mancarurile se racesc inainte de a fi puse la frigider.

SFATUL MEDICULUI
"Asigurarea temperaturii potrivite in refrigerator (4°C si - 1°C) si in congelator (sub - 18°C) este o conditie esentiala daca vrem sa mancam alimente sanatoase. Daca aceste temperaturi nu sunt respectate, alimentele se altereaza, favorizand aparitia toxiinfectiilor, a diareei sau varsaturilor", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
×
Subiecte în articol: frigider