x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Micutul tau face pipi in pat

Micutul tau face pipi in pat

de Steluta Indrei    |    26 Iul 2005   •   00:00
Micutul tau face pipi in pat
SANATATEA COPILULUI
Dupa varsta de 5 ani, cei mai multi copii reusesc sa nu mai faca pe ei pana ajung la toaleta. Exista insa copii care uda frecvent patul chiar si dupa aceasta varsta. Problema micutilor care fac pipi pe ei - denumita medical enurezis - afecteaza aproximativ 15% dintre copii, in principal baieti.

"Enurezisul este boala care presupune pierderea involuntara de urina, aparuta dupa varsta la care se instaleaza controlul sfincterian", explica dr. Florin Brezan, medic specialist pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu". Enurezisul poate fi diurn, daca apare in timpul zilei, sau nocturn, daca apare numai in timpul somnului. Statisticile arata ca enurezisul nocturn este mai frecvent, reprezentand 85% din cazuri, pe cand cel diurn este raspunzator de doar 5% din cazuri. Restul de 10% dintre copiii cu aceasta problema au enurezis mixt, atat diurn, cat si nocturn.

Identificati cauza


In cazul in care constatati asemenea manifestari la copilul dumneavoastra, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa consultati medicul pentru identificarea cauzelor. Potrivit dr. Florin Brezan, enurezisul poate fi primar (cauzele nu pot fi determinate) si secundar (exista o cauza medicala). De aceea, pentru stabilirea diagnosticului este nevoie ca medicul sa adune o serie de date cum ar fi antecedentele de enurezis la unul din parinti, eventualele stresuri psihologice ale copilului, obiceiurile urinare ale acestuia, tipul de enurezis. De asemenea, se determina inaltimea si greutatea copilului, tensiunea arteriala, se examineaza organele genitale si se face un examen neurologic complet. Urmeaza datele de laborator, care includ o analiza a urinei si o urocultura, pentru a determina eventualele infectii urinare.

Dr. Florin Brezan spune ca, in cazul enurezisului secundar, cea mai frecventa cauza este reprezentata de infectiile urinare. Dar nu sunt excluse nici alte afectiuni precum diabetul zaharat insipid, din cauza caruia copilul consuma multa apa, afectiunile organice ale sistemului nervos, afectiunile coloanei vertebrale (spina bifida) sau litiaza urinara. In aceste cazuri, o data cu tratarea afectiunii respective se rezolva si pierderea involuntara de urina.

Problema poate avea si origine psihologica: o trauma suportata de copil, de exemplu, divortul parintilor, venirea pe lume a unui fratior sau mutarea intr-o alta locuinta. Uneori, copiii fac pipi in pat pentru ca au un somn foarte profund si nu simt nevoia de a urina.

Se mosteneste


Si cauzele genetice sunt incrimate de aparitia enurezisului. Exista familii in care mama sau tata a avut enurezis in copilarie. "Studiile arata ca, daca unul dintre parinti a avut enurezis, copilul are 40% sanse de a suferi de aceeasi tulburare. Daca ambii parinti au avut aceasta problema, posibilitatile de repetare la copil sunt de 70%", arata dr. Florin Brezan.

Solutii terapeutice


In multe cazuri, enurezisul se remite spontan, o data cu cresterea. Totusi, parintii nu trebuie sa se bazeze pe faptul ca este o problema trecatoare. Este important sa se ia masuri in primul rand privind restrictia de lichide. "Dupa ora 18:00, copilul nu va mai consuma lichide, apa fiind interzisa cu desavarsire. De asemenea, inainte de culcare, micutul va fi dus la baie sa urineze", recomanda medicul Florin Brezan. O solutie moderna este utilizarea unor sisteme de alarma care trezesc copilul atunci cand uda asternutul, metoda ce contribuie astfel la formarea unui reflex care sa-l invete pe copil sa se trezeasca la timp pentru a merge la baie.

Psihoterapia este o metoda terapeutica importanta in abordarea enurezisului. Recompensarea copilului, atunci cand reuseste sa nu mai faca pe el, il motiveaza in scopul formarii obiceiurilor corecte de urinare. De asemenea, psihologii recomanda parintilor sa le ceara copiilor de varsta scolara sa tina un jurnal sau un calendar in care sa isi noteze noptile umede si cele uscate. Apoi se face un bilant dupa 30 de zile si, daca inregistreaza progrese, i se acorda o recompensa.

Enurezisul primar poate fi tratat si cu ajutorul medicamentelor, dar numai cu prescriptie medicala. Unele medicamente au actiune de superficializare a somnului, iar altele contin hormoni. "In general se obtin rezultate favorabile in tratarea enurezisului, iar, in timp, putini copii ajung la varsta adulta cu manifestari ale acestei tulburari", ne asigura dr. Florin Brezan.

SFATUL MEDICULUI


"Nu dramatizati situatia si nu il invinuiti pe copil de fiecare data cand face pe el. Chiar daca este o situatie epuizanta si greu de suportat pentru parinti, nu intrati in panica", va sfatuieste medicul pediatru Florin Brezan. Vorbiti cu copilul dumneavoastra, explicati-i ca nu el este vinovat, deoarece problema i se intampla pe timpul somnului. Asigurati-va ca noaptea are la indemana olita pentru orice eventualitate.

JOC. Pentru a intari controlul sfincterian, propuneti-i copilului jocul "stop pipi". Acesta consta in intreruperea voluntara a mictiunii, ceea ce permite intelegerea modului in care se exercita controlul. Daca enurezia este consecinta unei tulburari psihologice, nu uitati ca dialogul ramane cea mai buna modalitate de gasire a solutiilor. Copilul are nevoie sa se simta in siguranta. Nu il certati si nu ezitati sa ii spuneti ca il iubiti in continuare orice ar face.

STIRI
INFECTII. Grupurile sanitare din scoli pot provoca infectii urinare sau incontinenta din cauza igienei necorespunzatoare, atentioneaza specialistii Asociatiei Franceze de Urologie. Rezultatele unei anchete publice desfasurate la Paris arata ca 70% dintre parinti sunt nemultumiti, intrucat copilul lor se plange de conditiile toaletelor scolare. Mai grav este ca un sfert dintre elevi au suferit infectii urinare sau intestinale dupa ce au utilizat toalete improprii.

TELEVIZORUL. Cercetatorii americani trag un nou semnal de alarma cu privire la efectele televizorului asupra copiilor. Ei au prezentat trei studii care au ajuns la aceeasi concluzie: cu cat un copil petrece mai mult timp in fata micului ecran, cu atat rezultatele scolare sunt mai scazute. Mai ales daca televizorul se afla in camera copilului. "Un elev care are televizor in camera obtine la un test de matematica o nota mai mica cu doua puncte decat unul care nu are un astfel de aparat la indemana", subliniaza dr. Dina Borzekowski.

POLUARE. Aerul respirat in salile de clasa influenteaza performantele scolare, au afirmat specialistii reuniti la Paris, unde s-a desfasurat o conferinta europeana despre sanatate si mediul inconjurator. Mai multe studii europene au demonstrat ca salile de clasa sunt, in general, neaerisite, aerul ajungand sa fie uneori mai poluat decat in exterior. Victime ale acestei poluari latente, copiii pot suferi de "sindromul spatiilor inchise", manifestat prin dureri de cap, ameteli, greturi, somnolenta, tulburari de atentie. In plus, aerul necorespunzator favorizeaza manifestarile alergice si astmul.
×
Subiecte în articol: copilului copilul florin brezan