x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Moralul se ofileste o data cu toamna

Moralul se ofileste o data cu toamna

de Steluta Indrei    |    13 Sep 2005   •   00:00
Moralul se ofileste o data cu toamna
SANATATEA FEMEII
Oboseala, nervozitate, tristete… si parca nu aveti chef de nimic o data cu venirea toamnei. O femeie din cinci se plange de aceasta stare de disconfort psihic si fizic, denumita de specialisti depresie sezoniera. Ea afecteaza in principal persoanele sensibile, dar oricine poate resimti intr-un fel sau altul primele zile de septembrie.

Vulnerabile in fata depresiei

"Persoanele vulnerabile pot resimti lipsa vitalitatii in principal din cauza luminii reduse, zilele fiind mai putin insorite, precum si din pricina numarului redus de ore petrecute in aer liber. Structurile de personalitate fragile, sensibile sau cele care au traversat anumite evenimente negative de viata resimt in mod acut aceasta stare", apreciaza profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central Bucuresti.

Depresia sezoniera apare si din cauze externe. Procesele psihologice ale fiintei umane se schimba toamna. Ne adaptam altui stil de viata, ne imbracam diferit, incet-incet razele soarelui sunt mai scumpe la vedere, in timp ce ploaia creeaza o atmosfera bacoviana. Organismul trebuie sa se readapteze la mediul extern, iar femeile vulnerabile nu fac fata acestor schimbari.

Depresia sezoniera poate fi remediata cu ajutorul terapiei corecte. Restabilirea metabolismului si reconstituirea potentialului energetic al pacientei se realizeaza prin administrarea unor suplimente de vitamine, minerale, oligoelemente si prin respectarea unui regim de viata echilibrat, care sa cuprinda o dieta bogata in vitamine, minerale, un program de somn ordonat si activitate fizica in aer liber. "Cand starea de disconfort este severa, se indica tratament medicamentos", precizeaza profesor doctor Mihai Gheorghe.

Pentru depresia sezoniera este recomandata si expunerea zilnica la lumina. De aceea sunt recomandate activitatile in aer liber. La sfarsit de saptamana sunt ideale excursiile la munte sau iesirile la padure, astfel incat sa se profite cat mai mult de razele soarelui. Totodata sunt benefice exercitiile la sala de sport sau la piscina.

SIMPTOME. Manifestarile depresiei sezoniere sunt similare oricarui episod depresiv: tristete permanenta, mai ales dimineata, pierderea interesului pentru orice activitate, iritabilitate, tulburari de somn si chiar ganduri suicidare. Spre deosebire de depresiile de alta natura, femeile victime ale depresiei sezoniere prezinta frecvent simptome precum hipersomnia (dormitul excesiv) si bulimia (excesul de alimente), fiind atrase mai ales de dulciuri.
×