LECTIA DE ANATOMIE
Componenta musculara a fetei este complexa si foarte importanta in miscarile ochilor, nasului, buzelor si urechilor. Tesut muscular se afla si pe bolta craniana, care are doi muschi importanti: occipitofrontalul si temporoparietalul. Acestia trag scalpul spre spate, cuteaza fruntea, ridica spranceana, facand posibile miscarile mimice. In zona ochilor se afla muschii orbiculari ai ochiului, care inchid si deschid pleoapele si muschiul corugator al sprancenei, care trage spranceana medial si in jos. In zona nasului se afla muschii nazali, al caror rol principal este in miscarile de comprimare si dilatare a narilor in timpul inspiratiei si expiratiei.
Muschii aduc zambetul
In regiunea gurii sunt concentrati cel mai mare numar de muschi din zona fetei: coborator al unghiului gurii, coborator al buzei inferioare, muschiul mentalis (care ridica barbia si impinge inainte buza inferioara), rizorius (trage in lateral comisura buzelor, conturand zambetul), zigomatul (trage in sus si in lateral coltul gurii), ridicatorul buzei superioare si al aripii nasului, ridicator al unghiului gurii, orbicularul gurii (inchide buzele si le protubereaza). Buccinatorul este situat in aceeasi zona si are un rol important in masticatie si mimica. Maseterul este si el implicat in masticatie. "Si urechea poate realiza cateva miscari, dar este nevoie de un control puternic pentru a pune in functiune muschii ce o inconjoara", ne spune profesor kinetoterapeut Florin Paunescu, de la Compartimentul de Fizioterapie si Recuperare Medicala al Spitalului Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor". Acestia sunt auricularul anterior, superior si inferior, care trag urechea in sus, in jos sau spre spate. Un numar mare de muschi este cantonat si in regiunea gatului. Ei sunt structurati in cinci mari grupe. Muschii faringelui sunt constrictor si ridicator ai faringelui. Cei doi regleaza volumul de aer care vine pe aceasta cale. Muschii subhioidieni raspund de pozitia osului hioid din gat. Muschii corsetului cervical realizeaza miscarile capului si ale scapulei, iar ultima grupa, muschii posturali ai gatului, raspunde de pozitia gatului si a capului. ALTI MUSCHI. In structura capului intra si alte categorii de muschi, precum cei extraoculari, care misca globul ocular si deschid partea de sus a pleoapei sau muschii urechii mijlocii, care coordoneaza miscarile oaselor urechii mijlocii. Maxilarul are si el o grupa de muschi numita masticatori, cu rol evident in masticatie. Muschii palatului moale (valului palatin) ridica si coboara aceasta parte anatomica si tot in cavitatea bucala se afla limba, care este in intregime un organ muscular.
STIRI |
COMPLICATII. Femeile care sufera complicatii in timpul sarcinii sunt de doua ori mai predispuse la boli cardiovasculare precoce, arata un studiu realizat de Universitatea din Toronto (Canada). Problemele apar indeosebi la femeile care au o dezvoltare anormala a placentei. Coordonatorul echipei de cercetare, dr. Joel Ray, a sfatuit femeile sa-si verifice tensiunea la sase luni dupa nastere. Mai mult de un milion de femei au participat la studiu. Dintre acestea, 75.000 au avut diverse complicatii in timpul sarcinii, iar dupa nastere majoritatea a suferit probleme cardiovasculare.
Citește pe Antena3.ro |