MUSCULATURA MAINILOR
Membrele superioare detin un sistem complex de muschi si articulatii, care impreuna realizeaza o multitudine de miscari, de amplitudine, dar si de finete.
Componenta musculara a mainilor este mai importanta decat cea a picioarelor din cauza numarului mare de miscari pe care le poate realiza mana.
Membrele superioare se leaga de trunchi prin muschii si micile articulatii dintre clavicula si stern, care poarta numele de articulatie sternoclaviculara. Segmentele in care se structureaza un membru superior sunt umarul, bratul, antebratul si mana. "Primele doua dintre ele, umarul si bratul, formeaza centura scapulohumerala, iar muschii care participa la miscarile acestei articulatii se structureaza in trei categorii: muschii posteriori ai coloanei vertebrale, muschii toracobrahiali si muschii scapulobrahiali", explica profesor kinetoterapeut Florin Paunescu, de la Compartimentul de Fizioterapie si Recuperare Medicala al Spitalului Clinic de Ortopedie- Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor". Primele doua categorii de muschi apartin trunchiului, in vreme ce muschii scapulobrahiali sunt proprii membrului superior. Acestia sunt deltoidul, coracobrahialul, supraspinosul, subspinosul, marele rotund, micul rotund si subscapularul.
Bratul si antebratul
|
DIFICULTATE. Indiferent de motivul disfunctionalitatii (probleme traumatice, neurologice sau reumatice), recuperarea muschilor membrului superior este foarte dificila din cauza numarului mare de muschi si articulatii care participa la o multitudine de miscari. Deprinderile fine ale mainii sunt greu de recuperat mai ales in urma unei afectiuni neurologice.
|
Citește pe Antena3.ro