x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Musculatura mainilor

Musculatura mainilor

de Oana Antonescu    |    15 Noi 2005   •   00:00
MUSCULATURA MAINILOR
Membrele superioare detin un sistem complex de muschi si articulatii, care impreuna realizeaza o multitudine de miscari, de amplitudine, dar si de finete. Componenta musculara a mainilor este mai importanta decat cea a picioarelor din cauza numarului mare de miscari pe care le poate realiza mana.

Membrele superioare se leaga de trunchi prin muschii si micile articulatii dintre clavicula si stern, care poarta numele de articulatie sternoclaviculara. Segmentele in care se structureaza un membru superior sunt umarul, bratul, antebratul si mana. "Primele doua dintre ele, umarul si bratul, formeaza centura scapulohumerala, iar muschii care participa la miscarile acestei articulatii se structureaza in trei categorii: muschii posteriori ai coloanei vertebrale, muschii toracobrahiali si muschii scapulobrahiali", explica profesor kinetoterapeut Florin Paunescu, de la Compartimentul de Fizioterapie si Recuperare Medicala al Spitalului Clinic de Ortopedie- Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor". Primele doua categorii de muschi apartin trunchiului, in vreme ce muschii scapulobrahiali sunt proprii membrului superior. Acestia sunt deltoidul, coracobrahialul, supraspinosul, subspinosul, marele rotund, micul rotund si subscapularul.

Bratul si antebratul


Click pt a amri imaginea
Zona membrului superior situata intre umar si articulatia cotului are pe partea sa anterioara trei muschi: brahialul, coracobrahialul si bicepsul brahial. Partea posterioara este constituita dintr-un singur muschi: tricepsul brahial.

Antebratul se situeaza intre articulatia cotului si cea a mainii. Muschii care se afla pe partea anterioara a antebratului au rol in flectarea articulatiei mainii si a degetelor. Acesti muschi sunt asezati pe trei straturi: superficial, intermediar si profund. Muschii superficiali sunt flexorul cubital al carpului, palmarul lung, flexorul radial al carpului si pronatorul rotund. Musculatura intermediara este alcatuita dintr-un singur muschi: flexorul superficial al degetelor. In categoria muschilor profunzi intra flexorul profund al degetelor, lungul flexor al policelui si pronatorul patrat. Pe partea posterioara a antebratului, muschii sunt asezati pe doua straturi: superficial si profund. In categoria celor superficiali intra brahioradialul, primul radial, al doilea radial, extensorul degetelor, extensorul degetului mic, cubitalul posterior si anconeul.

Muschii profunzi sunt: scurtul supinator, abductorul lung al policelui, extensorul lung al policelui, extensorul scurt al policelui si extensorul indexului.

DIFICULTATE. Indiferent de motivul disfunctionalitatii (probleme traumatice, neurologice sau reumatice), recuperarea muschilor membrului superior este foarte dificila din cauza numarului mare de muschi si articulatii care participa la o multitudine de miscari. Deprinderile fine ale mainii sunt greu de recuperat mai ales in urma unei afectiuni neurologice.

×
Subiecte în articol: muschii muschi