x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nanodiamante pentru tratamentul cancerului la sân

Nanodiamante pentru tratamentul cancerului la sân

20 Mar 2011   •   14:53

Biologii americani au pus la punct o tehnică inovatoare, de administrare a moleculelor anticancer: folosirea unor diamante minuscule.

Testata pe cobai, metoda pare să dea rezultate. Adică un tratament anticancer, cu până de zece ori mai eficient.

Aceasta metodă, cu totul nouă, a fost obţinută de o echipă de biologi americani şi japonezi. Pentru a administra meoleculele de doxorubicină, medicament anticancer foarte cunoscut şi utilizat, biologii au apelat la minuscule particule de carbon sau, altfel spus, la diamante cu diametrul doar de câţiva nanometri.

Se ştia că aceste particule circulă cu uşurinţă prin organism. Dar, adăugate în compoziţia moleculelor anticancer, acestea au demonstrat multiple avantaje. Astfel, minusculele diamante permit creşterea eficienţei medicamentului în acelaşi dozaj, diminuarea chimiorezistenţei şi reducerea efectelor nedorite.

Testele efectuate pe rozătoarele afectate de cancer de sân, au demonstrat rezultate elocvente. Molecula asociată cu nanodiamante persistă de zece ori mai mult în sângele rozatoarelor, comparativ cu situaţia în care cobaii au fost injectaţi doar cu medicamentul anticancer.

Particulele de carbon permit doxorubicinei a se fixa pentru mai mult timp în tumori, în condiţii de limitare a expunerii ţesuturilor sănătoase.

×