x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nepotii, un stres pozitiv

Nepotii, un stres pozitiv

31 Ian 2005   •   00:00

Sanatatea bunicului
Batranii care au grija de nepoti isi retraiesc propria tinerete, cand se ocupau de copiii lor. Este ca o reintoarcere in timp, multi traind aceasta perioada ca pe momente reale din tinerete.
STELUTA INDREI

Intr-adevar, nepotii aflati in grija bunicilor reprezinta un stres, pentru ca ei isi asuma responsabilitatea pentru alimentatia, odihna si sanatatea copiilor. Bunicii si-au luat un angajament fata de propriii copii, pe care trebuie sa il indeplineasca in bune conditii. Chiar daca bunicii isi fac griji din pricina nepotilor, dragostea pe care micutii le-o ofera la randul lor si multumirea sufleteasca sunt nemasurate. Astfel, oricat de stresati si de ocupati ar fi, bunicii fac tot posibilul sa le asigure nepotilor cea mai buna crestere.

Majoritatea parintilor raman singuri dupa ce copiii se casatoresc, iar tot ceea ce este dragoste fata de copii se revarsa catre nepoti, care primesc astfel dragoste inzecita. Bunicii isi iubesc mai mult nepotii decat si-au iubit propriii copii.

"In acelasi timp, nepotii nu sunt numai un stres, ci si un «antidepresiv», pentru ca existenta nepotilor inseamna ancorarea si prelungirea activitatii omului mai in varsta", este de parere profesor doctor Mihai Gheorghe. Cu cat bunicii sunt mai activi din punct de vedere fizic si psihic, cu atat sansele de a avea o batranete frumoasa sunt mai mari. Dragostea pe care le-o ofera nepotilor ii mentine tineri. De aceea putem face diferenta intre varstnicii care au nepoti si cei care nu au.

Profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central, spune ca "incidenta depresiei este mai mica la batranii care au nepoti. Existenta acestora le ofera bunicilor motivatia suplimentara de a exista. Varstnicii fara nepoti au sentimentul ca viata lor capata accente de inutilitate, motiv pentru care sunt mai predispusi la depresie".

Din punct de vedere psihologic, este bine ca batranii sa aiba nepoti si sa existe un fel de parteneriat intre ei si propriii copii, astfel incat nepotii sa satisfaca nevoia bunicilor de afectivitate, de dragoste si de utilitate in viata cat mai mult timp.

STIRI
TESTOSTERON. O data cu inaintarea in varsta scade nivelul de testosteron, principalul hormon masculin. Specialistii spun ca din aceasta cauza barbatii se ingrasa si iau proportii mai ales in jurul taliei. Timp de 8 ani, o echipa de cercetatori americani au efectuat un studiu pe un grup de 1.200 de barbati, carora li s-a masurat nivelul testosteronului. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca barbatii cu burta trecuti de 60 de ani au un nivel scazut al acestui hormon secretat de testicule. Rezultatele studiului mai arata ca testosteronul poate fi asociat cu riscul de obezitate la care sunt predispusi varstnicii.

VITAMINA B3. Boala Alzheimer poate fi prevenita si cu ajutorul consumului corespunzator de vitamina B3, se arata intr-un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii. Vitamina B3, denumita si vitamina PP sau niacina, contribuie la incetinirea declinului cognitiv care apare la batranete, fenomen progresiv care se accentueaza in cazul bolii Alzheimer. Alimentele bogate in vitamina B3 sunt carnea de vita, ficatul, tonul, somonul, fructele uscate, alunele, painea integrala. Vitamina B3 nu este distrusa prin prepararea alimentelor, dar se dizolva foarte usor in apa, motiv pentru care cel mai bine ar fi sa consumati carnea la gratar.

MERSUL PE JOS. Practicarea unei activitati fizice are efecte terapeutice indirecte, dar importante asupra autonomiei persoanelor in varsta. Mersul pe jos si exercitiile usoare de gimnastica sunt recomandate varstnicilor, care trebuie sa practice aceste activitati zilnic. Miscarea in aer liber si expunerea la lumina binefacatoare a soarelui sunt necesare pentru tonifierea musculaturii si intarirea organismului persoanelor in varsta.
×