Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea sporesc șansele de a dezvolta această maladie, scrie medicalxpress.com.
Descoperirea ar putea explica incidența ridicată a cancerului printre persoanele care consumă cantități mari de lactate și carne roșie, așa cum colesterolul mare provoacă boli de inimă.
Studiul a fost condus de dr. Vered Padler-Karavani, de la Departamentul de Cercetare Celulară și Imunologie de la Școala Shmunis de Biomedicină și Cercetare a Cancerului al Universității Tel Aviv.
Neu5Gc este o moleculă de zahăr găsită în țesuturile mamiferelor, dar nu la păsări sau pești.
Oamenii dezvoltă anticorpi împotriva Neu5Gc în copilărie, când sunt expuși pentru prima dată la produse lactate și carne. Deși se știe că acești anticorpi măresc riscul de cancer, în special al celui colorectal, nu a fost găsită nicio legătură directă între anticorpi și consumul de carne și lactate.
Cercetătorii au folosit probe din NutriNet-Santé, un amplu sondaj nutrițional național realizat în Franța.
Salam Bashir, un doctorat student în laboratorul dr. Padler-Karavani, împreună cu alți membri ai echipei, au măsurat cantitatea de zahăr Neu5Gc într-o varietate de alimente din lactate și carne, obișnuite în dieta franceză, și au calculat aportul zilnic de Neu5Gc a 19.621 de adulți, cu vârste de peste 18 ani. Au fost testate nivelurile anticorpilor anti-Neu5Gc din sângele lor.
Pe baza acestor constatări și a cuantificării zahărului Neu5Gc în diferite produse alimentare din Franța, dr. Padler-Karavani și echipa sa au creat indicele Gcemic. Acesta clasifică alimentele al căror consum excesiv poate duce la o creștere a anticorpilor și, eventual, la o creștere a riscului de cancer.
„Am găsit o corelație semnificativă între consumul ridicat de Neu5Gc din carne roșie și brânzeturi și dezvoltarea crescută a acelor anticorpi care sporesc riscul de cancer. De ani de zile s-au depus eforturi pentru a găsi o astfel de conexiune, dar nimeni nu a făcut-o. Aici, pentru prima dată, am reușit să găsim o legătură moleculară datorită acurateței metodelor utilizate pentru a măsura anticorpii din sânge și date detaliate din chestionarele privind dieta franceză”, spune dr. Padler-Karavani.
Combinația acestor metode le-a permis cercetătorilor să afirme că persoanele care mănâncă multă carne roșie și brânzeturi au un risc mai mare de a dezvolta cancer.