x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

0
Autor: Giulia Anghel 10 Noi 2020 - 15:47
Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase pixabay.com

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea sporesc șansele de a dezvolta această maladie, scrie medicalxpress.com.

Descoperirea ar putea explica incidența ridicată a cancerului printre persoanele care consumă cantități mari de lactate și carne roșie, așa cum colesterolul mare provoacă boli de inimă.

Studiul a fost condus de dr. Vered Padler-Karavani, de la Departamentul de Cercetare Celulară și Imunologie de la Școala Shmunis de Biomedicină și Cercetare a Cancerului al Universității Tel Aviv. 

Neu5Gc este o moleculă de zahăr găsită în țesuturile mamiferelor, dar nu la păsări sau pești.

Oamenii dezvoltă anticorpi împotriva Neu5Gc în copilărie, când sunt expuși pentru prima dată la produse lactate și carne. Deși se știe că acești anticorpi măresc riscul de cancer, în special al celui colorectal, nu a fost găsită nicio legătură directă între anticorpi și consumul de carne și lactate.

Cercetătorii au folosit probe din NutriNet-Santé, un amplu sondaj nutrițional național realizat în Franța.

Salam Bashir, un doctorat student în laboratorul dr. Padler-Karavani, împreună cu alți membri ai echipei, au măsurat cantitatea de zahăr Neu5Gc într-o varietate de alimente din lactate și carne, obișnuite în dieta franceză, și au calculat aportul zilnic de Neu5Gc a 19.621 de adulți, cu vârste de peste 18 ani. Au fost testate nivelurile anticorpilor anti-Neu5Gc din sângele lor.

Pe baza acestor constatări și a cuantificării zahărului Neu5Gc în diferite produse alimentare din Franța, dr. Padler-Karavani și echipa sa au creat indicele Gcemic. Acesta clasifică alimentele al căror consum excesiv poate duce la o creștere a anticorpilor și, eventual, la o creștere a riscului de cancer.

„Am găsit o corelație semnificativă între consumul ridicat de Neu5Gc din carne roșie și brânzeturi și dezvoltarea crescută a acelor anticorpi care sporesc riscul de cancer. De ani de zile s-au depus eforturi pentru a găsi o astfel de conexiune, dar nimeni nu a făcut-o. Aici, pentru prima dată, am reușit să găsim o legătură moleculară datorită acurateței metodelor utilizate pentru a măsura anticorpii din sânge și date detaliate din chestionarele privind dieta franceză”, spune dr. Padler-Karavani. 

Combinația acestor metode le-a permis cercetătorilor să afirme că persoanele care mănâncă multă carne roșie și brânzeturi au un risc mai mare de a dezvolta cancer.

 

Citeşte mai multe despre:   alimentatie,   cancer

 



Mai multe titluri din categorie

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
Serviciul de email marketing furnizat de