x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

0
Autor: Giulia Anghel 10 Noi 2020 - 15:47
Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase pixabay.com

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea sporesc șansele de a dezvolta această maladie, scrie medicalxpress.com.

Descoperirea ar putea explica incidența ridicată a cancerului printre persoanele care consumă cantități mari de lactate și carne roșie, așa cum colesterolul mare provoacă boli de inimă.

Studiul a fost condus de dr. Vered Padler-Karavani, de la Departamentul de Cercetare Celulară și Imunologie de la Școala Shmunis de Biomedicină și Cercetare a Cancerului al Universității Tel Aviv. 

Neu5Gc este o moleculă de zahăr găsită în țesuturile mamiferelor, dar nu la păsări sau pești.

Oamenii dezvoltă anticorpi împotriva Neu5Gc în copilărie, când sunt expuși pentru prima dată la produse lactate și carne. Deși se știe că acești anticorpi măresc riscul de cancer, în special al celui colorectal, nu a fost găsită nicio legătură directă între anticorpi și consumul de carne și lactate.

Cercetătorii au folosit probe din NutriNet-Santé, un amplu sondaj nutrițional național realizat în Franța.

Salam Bashir, un doctorat student în laboratorul dr. Padler-Karavani, împreună cu alți membri ai echipei, au măsurat cantitatea de zahăr Neu5Gc într-o varietate de alimente din lactate și carne, obișnuite în dieta franceză, și au calculat aportul zilnic de Neu5Gc a 19.621 de adulți, cu vârste de peste 18 ani. Au fost testate nivelurile anticorpilor anti-Neu5Gc din sângele lor.

Pe baza acestor constatări și a cuantificării zahărului Neu5Gc în diferite produse alimentare din Franța, dr. Padler-Karavani și echipa sa au creat indicele Gcemic. Acesta clasifică alimentele al căror consum excesiv poate duce la o creștere a anticorpilor și, eventual, la o creștere a riscului de cancer.

„Am găsit o corelație semnificativă între consumul ridicat de Neu5Gc din carne roșie și brânzeturi și dezvoltarea crescută a acelor anticorpi care sporesc riscul de cancer. De ani de zile s-au depus eforturi pentru a găsi o astfel de conexiune, dar nimeni nu a făcut-o. Aici, pentru prima dată, am reușit să găsim o legătură moleculară datorită acurateței metodelor utilizate pentru a măsura anticorpii din sânge și date detaliate din chestionarele privind dieta franceză”, spune dr. Padler-Karavani. 

Combinația acestor metode le-a permis cercetătorilor să afirme că persoanele care mănâncă multă carne roșie și brânzeturi au un risc mai mare de a dezvolta cancer.

 

Citeşte mai multe despre:   alimentatie,   cancer

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Servicii de psihoterapie, vândute cu metode pentru detergenți 

Servicii de psihoterapie, vândute cu metode pentru detergenți 
Una dintre profesiile privilegiate, în actuala criză mondială, provocată de pandemie, este cea de psiholog. După ce s-a vorbit intens despre nevoia de a apela la serviciile unor psihologi, în lockdown și după...

Explicațiile psihologului: Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri

Explicațiile psihologului: Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri
Observăm tot mai mult nevoia aparentă de a ne îndepărta unii de ceilalți. Ba chiar suntem încurajați de modul în care ne expune societatea ideea că fiecare trage pentru sine, că totul trebuie să îl faci singu...

Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia

Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia
Constipaţia este una dintre cele mai răspândite stări inconfortabile din viaţa omului modern. Regimul alimentar cu prea multă hrană prelucrată, sedentarismul, dezordinea în programul de mers la toaletă conduc...

10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame
Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...
Serviciul de email marketing furnizat de