x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Noi efecte adverse ale vaccinurilor anti COVID-19

Noi efecte adverse ale vaccinurilor anti COVID-19

12 Aug 2021   •   13:37
Noi efecte adverse ale vaccinurilor anti COVID-19

Noi efecte adverse ale vaccinurilor anti COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager au fost raportate de mai multe persoane, motiv pentru care acestea sunt studiate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), scrie Reuters. 

Este vorba despre eritem multiform, reacție alergică a pielii, glomerulonefrita, inflamație a rinichilor, și sindromul nefrotic, tot afecțiune a rinichilor care se manifestă prin pierderi de proteine urinare. 

EMA nu a oferit detalii cu privire la aceste efecte adverse dar a solicitat mai multe date de la producători. Companiile Pfizer și Moderna nu au transmis informații, deocamdată.

Totodată, Agenția europeană a anunțat că o tulburările mentruale au fost constatate după administrarea tuturor vaccinurilor anti COVID-19 autorizate. 

În luna iulie 2021, EMA a transmis celor două companii să introducă în prospect două afecțiuni ale inimii, respectiv miocardita și pericardita.

În UE au fost administrate peste 43,5 de milioane de doze de vaccin Spikevax, produs de Moderna, până la 29 iulie. Totodată, peste 300 de milioane de doze de vaccin Comirnaty, de la Pfizer/BioNTech, au fost folosite pentru imunizare în comunitatea europeană. 

 

×
Subiecte în articol: ema vaccin arn mesager efecte adverse