x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nouă luni fără nici un stres

Nouă luni fără nici un stres

de Steluta Indrei    |    21 Oct 2008   •   00:00

Totul începe aşa: mergi la ginecolog şi afli că eşti însărcinată. Împărtăşeşti bucuria cu partenerul de viaţă, familia, prietenii. Dar după câteva zile încep să te frământe primele gânduri:

“Oare cum mă voi descurca? Viitorul bebeluş este sănătos? Cum voi face faţă schimbărilor din viaţa mea?”. Ca să nu mai vorbim de stările de rău, care uşor-uşor te fac să te întrebi unde a dispărut bucuria de la început. 

 

Surse de griji

Important este să nu laşi stresul şi panica să pună stăpânire pe tine. Majoritatea femeilor însărcinate se simt uşor dezorientate, emoţionate în primul trimestru de sarcină. Concentrează-te asupra micii fiinţe căreia îi dai viaţă, pentru că ea are cea mai mare nevoie ca tu să fii liniştită. Greţurile, vărsăturile, insomnia, ameţelile şi celelalte simptome ale sarcinii vor dispărea după 12-14 săptămâni. Nu e uşor –, dar ce e uşor până la urmă? Minunea din lăuntrul tău merită însă orice sacrificiu.

Corpul se schimbă în timpul sarcinii, ritmul vieţii se modifică, iar toate acestea sunt surse de stres. Dacă micile frământări nu constituie un pericol major, în schimb stresul cronic şi munca fizică excesivă sunt nocive atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş. Concret, stresul provoacă scăderea progesteronului, un hormon esenţial pentru menţinerea sarcinii. Studiile au mai demonstrat că expunerea la stres creşte riscul unor complicaţii grave precum hipertensiunea arterială (preeclampsia) sau naşterea prematură.

Primul pas pe care trebuie să-l faceţi pentru a vă feri de probleme este alegerea unui medic obstetrician care să vă supravegheze pe durata sarcinii. Apoi adoptaţi o serie de măsuri care vă vor face viaţa mai uşoară: încercaţi să vă detaşaţi de micile probleme de zi cu zi, pentru a avea mai mult timp de odihnă şi relaxare. Vorbiţi cu partenerul de viaţă despre stările prin care treceţi, despre planurile şi rolul de părinţi ce vă aşteaptă.

 

Semne frecvente 

“Sarcina nu este o boală, ci o stare normală, care solicită doar puţină atenţie din partea viitoarelor mame, pentru a preveni eventualele probleme cu care se pot confrunta pe parcursul celor nouă luni de sarcină”, subliniază dr Gabriel Lemnete, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Polizu. El prezintă în continuare cele mai frecvente simptome apărute în timpul sarcinii şi cum trebuie să reacţioneze gravidele în situaţiile respective.

Unele dintre cele mai întâlnite neplăceri sunt mâncărimile cutanate în zona burticii. Urticaria se poate accentua pe măsură ce se apropie termenul naşterii. Asta pentru că pielea de pe burtică se întinde din ce în ce mai mult, devenind mai deshidratată şi mai sensibilă. Din această cauză pielea se irită şi provoacă mâncărimi. Soluţia în astfel de cazuri este aplicarea unei creme hidratante.

Multe viitoare mămici îşi fac griji din cauza scurgerilor vaginale. Deşi sunt abundente şi deranjante, scurgerile albicioase sunt normale. În perioada sarcinii, corpul secretă foarte mulţi hormoni care determină glandele vaginale să producă acea secreţie albicioasă. Atât timp cât scurgerile nu se modifică nu trebuie să intraţi în panică. În schimb, dacă secreţiile devin maronii sau dacă apar sângerări este bine să mergeţi la medic, pentru că ar putea fi vorba despre o infecţie sau despre riscul de a pierde sarcina.

În timpul sarcinii, muşchii şi ligamentele care susţin uterul se întind. Acest fenomen este responsabil de apariţia durerilor în partea de jos a abdomenului. Această problemă este inevitabilă, dar nu ameninţă evoluţia sarcinii. Pentru a atenua tensiunea abdominală este bine să staţi întinsă în pat fie pe spate, fie pe o parte şi să îndoiţi genunchii. În condiţiile în care durerile sunt suportabile şi nu sunt asociate cu alte simptome este suficient să vă relaxaţi şi să staţi în pat. Dacă durerile sunt asociate cu febră sau sângerări, mergeţi de urgenţă la medic.

O gravidă din două are probleme cu constipaţia. Aceasta apare din cauza creşterii dimensiunilor uterului, care împiedică motilitatea intestinală. În plus, hormonii de sarcină încetinesc digestia şi tranzitul intestinal.

O problemă supărătoare sunt hemoroizii care apar ca urmare a constipaţiei. Pentru a limita aceste consecinţe este indicat să mâncaţi alimente bogate în fibre (fructe şi legume, cereale integrale). În cazul în care constipaţia este severă, adresaţi-vă medicului, pentru prescrierea unor laxative uşoare.

 

Oboseală

Organismul este un mic laborator care lucrează la capacitate maximă în timpul sarcinii. Se intensifică metabolismul, activitatea hormonală, circulaţia sangvină, tensiunea arterială, respiraţia. Şi atunci nu este de mirare că vă simţiţi mai tot timpul obosită.

Pentru a nu vă epuiza energia, organizaţi-vă timpul astfel încât să mâncaţi puţin şi des, să dormiţi după-amiază, iar din când în când să vă răsfăţaţi cu un masaj blând sau cu o şedinţă de gimnastică pentru gravide. Toate acestea decontractează muşchii şi vă ajută să vă relaxaţi, mai ales că pe măsură ce sarcina avansează este posibil să acuzaţi tot mai des crampe musculare.

 
CONTROALE MEDICALE. Ce trebuie să facă o femeie când rămâne însărcinată? În primul rând să se prezinte la medicul obstetrician, pentru efectuarea unei ecografii care să confirme sarcina. Tot obstetricianul îi va da trimitere pentru analize de sânge, de urină şi secreţii vaginale. Apoi trebuie să meargă şi la medicul de familie, pentru a fi luată în evidenţă. Este indicat ca, până la 30 de săptămâni de sarcină, controalele la medicul obstetrician să se facă lunar, între 31 şi 36 de săptămâni – de două ori pe lună, apoi săptămânal.

 
MEDICAMENTE. Gravidele trebuie să evite automedicaţia. Pentru orice problemă de sănătate, de la simple dureri de cap sau de dinţi, greţuri, guturai până la boli mai grave precum infecţiile, hipertensiunea de sarcină, diabetul, viitoarea mamă trebuie să consulte medicul. Spre binele ei şi al viitorului bebeluş, medicul este singurul în măsură să prescrie tratamentul. În plus, orice medicament este însoţit de un prospect, care trebuie citit întotdeauna, pentru a vedea dacă poate fi folosit în timpul sarcinii, cu ce riscuri şi în ce condiţii.

 
DIETĂ. În prezent, medicii consideră că este greşită ideea conform căreia femeia însărcinată trebuie să mănânce pentru doi. Accentul se pune acum pe calitatea alimentaţiei, nu pe cantitate. De aceea este bine ca gravida să aibă o dietă echilibrată, care să îi furnizeze fătului toate substanţele nutritive necesare. Carnea slabă, peştele, lactatele, ouăle, cerealele, legumele şi fructele se vor afla zilnic – în porţii mici şi dese – pe masa viitoarei mame.

×
Subiecte în articol: timpul sarcinii recomandări